Novosti

ZAGORKE PISALE PREMIJERU: Želimo rješenje problema nasilja nad ženama u sustavu zdravstva

Članice CESI- SOS telefona i savjetovališta Krapinsko – zagorske županije odaslale su apel Vladi vezan za zaštitu i promicanje ljudskih prava koje donosimo u cijelosti.

Članice CESI- SOS telefona i savjetovališta Krapinsko – zagorske županije odaslale su apel Vladi vezan za zaštitu i promicanje ljudskih prava koje donosimo u cijelosti:

– Poštovani gospodine Premijeru, poštovane članice i članovi Vlade,

sedmu godinu zaredom brojne organizacije koje se bave zaštitom i promicanjem ženskih ljudskih prava sudjeluju u kampanji Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama – One BillionRisingRevolution u Hrvatskoj.

U ovogodišnjoj kampanji Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama zahtijevamo da prestanu svi oblici nasilja nad ženama u zdravstvenim institucijama o kojima su žene progovorile tijekom akcije #PrekinimoŠutnju.

Unatoč snažnom i dugotrajnom odjeku u javnosti, bolnih svjedočanstava tijekom ginekoloških zahvata o kojima su svjedočile tisuće žena diljem Hrvatske, nadležne institucije još uvijek nisu poduzele konkretne korake kako bi se unaprijedila skrb pacijentica.

Žene imaju ustavno i zakonsko pravo na kvalitetnu zaštitu reproduktivnog zdravlja unutar sustava javnog zdravstva – zasnovanu na načelima humanosti, dostupnosti i suodlučivanja pacijentica, koju kao zdravstvene osiguranice i porezne obveznice, i plaćaju. Međutim, akcija #PrekinimoŠutnju razotkrila je da se navedena načela u hrvatskom zdravstvenom sustavu ne poštuju.

Na zaključke ministra zdravstva o tome kako se radi o pojedinačnim propustima, odlučno poručujemo kako je jasno da postoji sistemska pogreška u zdravstvu u kojemu se fizičko, verbalno i ekonomsko nasilje nad pacijenticama provodi desetljećima, a očituje se kroz nepotrebno bolne kiretaže nakon pobačaja, punkcije jajnih stanica, biopsije te šivanje međice nakon poroda, vrijeđanja i omalovažavanja pacijentica te nezakonito naplaćivanje usluga trudnicama i rodiljama.

Stoga od svih nadležnih institucija zahtijevamo da se poduzmu sljedeći konkretni i učinkoviti koraci za suzbijanje fizičkog, verbalnog i ekonomskog nasilja pacijentica:

Od premijera tražimo pokretanje procedure te upravljanje procesom izrade Akcijskog plana za zdravlje žena. Akcijski plan treba biti prvi hitni korak i jasna poruka svim dionicima u skrbi za zdravlje žena da zdravlje nije roba niti privilegija, već temeljno ljudsko pravo upisano u hrvatski Ustav. Akcijski plan mora počivati na jasnim ciljevima, aktivnostima i odgovornostima, imati osiguran proračun, a za nadzor nad njegovom provedbom treba imenovati neovisno tijelo.

Od Hrvatskog sabora tražimo pokretanje postupka izrade i donošenje Rezolucije o zaštiti zdravlja svih žena kojom se ukazuje na stanje i probleme u području zdravstvene skrbi žena i kojom se predlažu provedbene mjere Vladi Republike Hrvatske.

Tražimo da se u izradu Akcijskog plana za zdravlje svih žena i Rezolucije o zaštiti zdravlja svih žena ravnopravno uključe svi važni dionici: Ministarstvo zdravstva, javnozdravstveni stručnjaci/kinje, stručne komore i društva, pravobraniteljske institucije, stručnjaci/kinje za ljudska prava, visokoobrazovne institucije koje školuju zdravstvene radnike/ce, predstavnice pacijentica te ostale potrebne stručnjake/kinje.

Tražimo političku odluku koja će doprinijeti sustavnom rješavanju problema institucionalnog nasilja kojemu su pacijentice podvrgnute unutar sustava javnog zdravstva. Tražimo poštivanje njihovih ljudskih prava i prava pacijenata, ali i ravnopravno uključivanje pacijentica u sve procese koje se tiču njihova zdravlja – poručuje Tena Sambolić Petrišić, voditeljica SOS telefona i savjetovališta KZŽ

#PrekinimoŠutnju

Dodajmo kako će na različitim lokacijama u zemlji žene i muškarci čitati će svjedočenja žena prikupljena kampanjom #prekinimošutnju.

CESI – SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije u suradnji s navedenima te uz podršku kolegica iz drugih organizacija, organizirat će u Zaboku na Trgu Ksavera Šandora Gjalskog u četvrtak 14. veljače u 13 sati kratko čitanje traumatičnih svjedočanstava prikupljenih kampanjom #prekinimošutnju.

Izvor:Zagorje.com

Skip to content