Novosti

ZAGORSKA HIŽA: Predstavljene nove prostorije Kluba Zagoraca i Udruge Zagorje vu duši u Zagrebu

U uređenje dobivenoga, ali devastiranog prostora uloženo pola milijuna kuna. Prostor mogu koristiti sve općine, gradovi, Županija i zagorske udruge

Prije mjesec dana u Zagrebu je, na adresi Palmotićeva 21 dvorište, otvorena Zagorska kuća, prostorije Kluba Zagoraca i Udruge Zagorje vu srcu, koje je prošloga tjedna posjetio župan Željko Kolar sa zamjenicima Anđelkom Ferekom Jambrekom i Jasnom Petek. Predsjednik Franjo Sinković upoznao ih je s akcijom uređenja prostora na dvije etaže kojega su dobili od Grada Zagreba. Bile su to derutne prostorije koje su dovedene u sadašnje stanje ulaganjem pola milijuna kuna.

Pomogli donatori i sponzori

-Novac smo prikupljali od sponzora i donatora, mnogi su obrtnici radili bez naknade i svako je od nas dao svoj doprinos da u srcu Zagreba imamo svoj prostor koji je na raspolaganju svim općinama i gradovima, Županiji i udrugama za njihove programe. Tu se mogu održati prezentacije, manji koncerti i kazališne predstave, izložbe, kao i druga događanja od predstavljanja vina do gastronomske ponude Krapinsko-zagorske županije – najavio je Franjo Sinković, a Damir Novina je posebno istaknuo značaj prostora za predstavljanje kajkavske tradicije i kulture, kod čega je udruga otvorena za široku suradnju.

Okupiti Zagorce u Zagrebu

Župan Kolar nije dvojio kako bi se Županija mogla uključiti u korištenje ovoga prostora. To je mjesto gdje se mogu okupljati i Zagorci koji žive i rade u Zagrebu, na zanimljivim programima koji mogu pridonijeti promociji Hrvatskoga zagorja u glavnome gradu kao glavnome partneru u razvoju Krapinsko-zagorske županije i najvažnijem tržištu za turističke i ugostiteljske usluge. Mnoge su manifestacije koje treba predstaviti Zagrepčanima i najaviti njihovo održavanje. Županija će i dalje organizirati manifestaciju Sto posto Zagorsko na Trgu bana Jelačića, ali će i na Dolcu zakupiti jedan štand za zagorske proizvođače. – Zagreb je najjače tržište i prilika nam je da se približimo, da okupimo naše ljude i da svi zajedno sudjelujemo u programima za naše Zagorje – pozvao je župan Željko Kolar. Na kraju je obećao da će Županija pomoći u uređenju prostora u duhu tradicije i kulture Hrvatskoga zagorja i osigurati promiđbene materijale turističkih destinacija Krapinsko-zagorske županije. (nca)

U Galeriji Kluba Zagoraca postavljena je trenutno izložba slika Tihomira Lončara, rođena u Vinagori, koji je diplomirao 1980. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Lončar je do sada imao tridesetak samostalnih izložbi, a objavio je i nekoliko grafičkih mapa.
Izvor: Zagorski list

Skip to content