Novosti

ZAGORSKA KREDITNA UNIJA SLAVI DVADESETU OBLJETNICU DJELOVANJA

Ovih dana Zagorska kreditna unija slavi dvadesetu obljetnicu osnivanja pa smo tim povodom razgovarali s članicom uprave spomenute tvrtke, Kristinom Tkalčević koja nas je podsjetila na same početke poslovanja. Istaknula je da je današnja Kreditna unija osnovana prije 20 godina pod nazivom Zagorska štedno kreditna zadruga.

Promjena imena u Zagorsku kreditnu uniju

Bila je to, prisjeća se Tkalčević, prva novčarska institucija u Zagorju koju je Rudolf Mikuljan, dugogodišnji direktor Filijale Croatia osiguranja, osnovao s grupom zainteresiranih poduzetnika i ulagača. – Bio je to jedan pomalo pionirski posao u nesređenom gospodarstvu ratom pogođene države. U to su vrijeme takve zadruge imale ovlasti za gotovo sve bankarske poslove, od platnog prometa, mjenjačnice, depozita do vođenja knjigovodstva, minusa po žiro i tekućim računima te kreditiranja malih poduzetnika i obrtnika – priča Kristina Tkalčević te dodaje da su obrtnici sve bankarske usluge mogli obaviti na jednom mjestu te doći do obrtnog kapitala. Jedna od pohvalnih stvari koja je u vrijeme netom nakon osnivanja bila moguća jest suradnja kreditne unije i grada ili županije. Tako je ta institucija mogla u suradnji s gradom kreditirati obrtnike uz kamatu od 7 %, dok su banke u to isto vrijeme imale kamate od 12 do 16 % godišnje. – Očito nekome nije odgovaralo da imamo toliki spektar ovlasti pa su nam zadana ograničenja te nam je ukinut velik dio poslova koje smo obavljali te tako olakšavali obrtnicima poslovanje. Promjenom zakona 1. siječnja 2007. godine Štedno kreditna zadruga mijenja ime u Zagorska kreditna unija, a poslovi koje smijemo obavljati od tada jesu primanje novčanih depozita članova kreditne unije u domaćoj valuti, odobravanje kredita članovima kreditne unije u domaćoj valuti, obavljati mjenjačke poslove za članove kreditne unije, dodjeljivati novčanu pomoć članovima kreditne unije i davati jamstva za obveze članova kreditne unije u domaćoj valuti – objasnila je članica Uprave Zagorske kreditne unije koja je članicom postala u kolovozu 2012. godine kada je Rudolf Mikuljan otišao u mirovinu.
‘Željeli bi da se proširi područje našeg djelovanja’
Unatoč svim ograničenjima koje smo nabrojili, ali i unatoč činjenici da nakon promjene zakona možemo poslovati samo na području naše županije, uspjeli smo se održati, ali ipak se nadamo da će zakonodavac pristupiti promjeni zakona na čije nedostatke već godinama ukazujemo – objasnila je Tkalčević. Ističe, istražili su i kako su definirane ovlasti kreditnih unija u svijetu te su došli do zaključka da imaju veći obim posla nego što to imaju iste institucije u Hrvatskoj pa se nadaju da će te usporedbe uroditi plodom te da će se zakon, barem u manjoj mjeri, promijeniti. Dovoljno bi bilo, priča članica Uprave, da se proširi teritorij djelovanja na susjednu Zagrebačku županiju, odnosno općine Bistra, Jakovlje i Luka te grad Zaprešić budući da su obrtnici s tog područja zakinuti jer na njihovu teritoriju ne postoji nijedna kreditna unija. – Važno je napomenuti da u kreditnim unijama jedna osoba može posjedovati najviše 5% temeljnog kapitala, a skupštinu čini 60 članova s po jednim glasom. Članom se postaje popunjavanjem izjave o prihvaćanju statuta Zagorske kreditne unije koji se ovjerava kod bilježnika i nakon toga se uplaćuje jedan članski udio u iznosu od 100 kuna – objasnila je Kristina Tkalčević pozivajući sve zainteresirane da se učlane i koriste njihove usluge kreditiranja fizičkih osoba i obrtnika, oročene štednje s nešto višom kamatom nego u bankama te usluge naše mjenjačnice. Dodaje, Zagorska kreditna unija trenutno odobrava kredite do 10 godina uz fiksnu kamatu od 8 % godišnje, a za informacije svi zainteresirani mogu se obratiti na broj telefona 587-300 ili doći osobno u prostorije Zagorske kreditne unije na adresi K.Š.Đalskog 4 (stara zgrada Zivta). – Povodom 20 godišnjice osnivanja Zagorske kreditne unije zahvaljujem svim članovima na ukazanom povjerenju i tome što su Zagorsku kreditnu uniju prepoznali kao ozbiljnu financijsku instituciju koja nastoji pomoći svim članovima i biti im na raspolaganju u svakom trenutku – poruka je članice Uprave Kristine Tkalčević za kraj. (M. Poljak)

Zagorska kreditna unija trenutno odobrava kredite do 10 godina uz fiksnu kamatu od 8 % godišnje, a za informacije svi zainteresirani mogu se obratiti na broj telefona 587-300 ili doći osobno u prostorije Zagorske kreditne unije na adresi K.Š.Đalskog 4 (stara zgrada Zivta)
Izvor: Zagorski list

Skip to content