Nakon četiri godine stanke, u Zagrebu je ponovno održana- Zagorska noć. Za mjesto održavanja odabran je najpoznatiji zagrebački hotel Esplanade, a Smaragdnom dvoranom kajkavski je odzvanjao do iza ponoći. Nastupili su Valentina Fijačko, Ivica Kontent, Kvartet Gubec, Tomislav Goluban, Savski valovi, Rajzeri, Adam Končić i Vid Balog, koji su napravili dobar štimung uz koji su odlično sjela poslužena jela i pića. Za menu su se pobrinuli Tomislav Špiček i Slavko Večerić, koji su izbor jela temeljili na zagorskoj kulinarskoj tradiciji. Za predjelo su posluženi pražetina s mladim lukom, bijeli pšenični žganci s lukom i špekom i pileća jetra s vrganjima i jajcima, a kod juhe se moglo birati između ajngemahteca i štruklove juhe. Za glavno jelo na tanjuru su bili fino garnirani dimljena pečena purica i pohani svinjski odrezak u vinu, putru i češnjaku, a kao prilog krpice sa zeljem i pire od krumpira i celera. Na kraju, kao desert su stigli zlevka od šljiva i slani štrukli. Kuharski majstor Tomek,rekao nam je, da se ne treba čuditi što su takva jela i inače u ponudi hotela, jer mnogi gosti vole tradicionalna hrvatska jela, a da se zagorska, ne moraju sramiti svoga mjesta u jelovnicima. Jednako je i sa zagorskim vinima. Vinarije Sever, Bodren, Vuglec, Bolfan i Znika ponudile su izvrsna bijela i prvorazredna crvena vina, kao i pjenušac. Uvjerava nas Zvonko Sever da su danas zagorska vina uz bok najboljim hrvatskim i europskim vinima, a zbog ograničene količine pojedinih sorti, još su više tražena radi svoje kvalitete, što dokazuju i nagrade koje dobivaju. U maloj pokrajnjoj dvorani, gdje su se prije početka večere okupljali gosti uz ponudu proizvoda mesnice Borošak, mljekare Veronika, spomenutih vinara i male izložbe suvenira Mesar, druženje je uz sastav Rajzeri produženo do zore- kak i spada kad su Zagorci u pitanju. Zabava je bila odlična i treba pohvaliti Zagorsku mornaricu koja je podnijela teret organizacije i Franju Sinkovića koji je sve konce držao čvrsto u svojim rukama. Među gostima, bilo je i zanimljivih lica, ali ipak premalo onih koji bi trebali činiti jaki zagorski lobby u Zagrebu, okupljeni oko projekata, programa i nastojanja da Zagorje ne ostane na marginama društvenih i gospodarskih zbivanjima u Hrvatskoj. Kažimo na kraju da su Zagorsku noć pomogli i Perfa iz Donje Stubice, Licirari Zozolly i Turistička zajednica grada Zagreba.
Izvor: Nikola Capar, Zagorski list