Novosti

ZAGORSKE STEZE NA 26. VINCEKOVOM POHODU

Hladno nedjeljno jutro s temperaturom od -12C nije obeshrabrilo 22 člana „Zagorskih steza“ koji su autobusom krenuli na tradicionalni Vincekov pohod.  PD „Bundek“ iz Murskog Središća već 26 godina organizira obilježavanje Dana Sv. Vinka- zaštitnika vinogradara, susretom planinara u Toplicama Sveti Martin. Sunce se polako dizalo iznad Medvednice i znali smo da nas čeka predivan dan!

Nakon oko 2 sata vožnje stigli smo u Toplice Sv. Martin. Gužva na startu staze koja počinje kod Termi Sv.Martin bila je ogromna, pa smo se ipak malo „smrznuli“čekajući prolaz 1. KT – kruh sa slaninom i lukom i žestica kao dobrodošlica domaćina. A temperatura se već popela na -8C!?!

No, već prvi relativno strmi uspon kroz šumu dobro nas je ugrijao. Podijelili smo se u grupice, jer je bilo nemoguće da svi hodamo skupa, s obzirom na oko 2800 planinara i ljubitelja prirode koji su došli na pohod iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Ali, nije bilo straha da ćemo se izgubiti. Samo je trebalo pratiti oznake koje su organizatori postavili duž cijele staze ili jednostavno slijediti nepreglednu rijeku ljudi koja je vijugala vinorodnim brežuljcima. Gore, dolje, gore, dolje…. i tako s brega na breg s usputnim odmorima uz kuhano vino, rakijicu, gemišt… Uz veselu svirku domaćih glazbenih sastava čak se i zaplesalo…

Dan je bio zaista predivan… sunce kao da se užarilo. Nikome više nije bilo hladno, čak smo skinuli jakne, kape, rukavice… Pogledi na snježnemeđimurske brežuljke jednostavno su oduzimali dah! I tako, malo po malo, po snijegu, ledu, travi, blatu, neki brže, neki sporije, došli smo do ravničarskog dijela gdje nas je dočekala limena glazba, piće i kolači. Još nas je čekalo oko 5 km hoda po stazi koja prvo vodi kroz nepregledna polja (kao da smo u Slavoniji),pa preko Bundekovog brega (190 mnv – tu je i žig), prolazi uz lijepo (sada potpuno zaleđeno) jezero sve do skele na Muri. Lijepo uređenom „Šetnicom Sv.Barbare“ koja ide uz Muru došli smo do našeg cilja – sportske dvorane u OŠ u Murskom Središću.

Kad smo stigli, dvorana je već bila krcata. Pjevalo se, plesalo, neki su jeli grah, neki kobase… A neki su izbjegli gužvu i jednostavno ostali vani u kafiću na kavi upijajući zadnje zrake sunca i uživali u pogledu na prelijepu Muru. Evo, još jedan lijepi društveni izlet sa „Stezama“ je gotov…

Prošli smo oko 16 km i hodali (s usputnim odmorima) oko 5 sati.

Skip to content