Novosti

Zagorski antifašisti na komemoraciji u Jasenovcu

JASENOVAC – Na spomen imena mjesta Jasenovac kod starije generacije, onih iznad 70 godina, javlja se živa slika stradanja, pa i jeza koja prelazi kao hladan nož niz kičmeni stup.

No što je sa mlađom generacijom i mladima općenito?

U Spomen-području Jasenovac u nedjelju 17. travnja održana je komemoracija u znak sjećanja na 22. travnja 1945. godine, dan proboja zatočenika, kada je iz tog koncentracijskog logora krenulo od zatočenih 1.073 logoraša, 600 u proboj, no slobodu ih je ugledalo 91. Preostala 473 logoraša, koji nisu krenuli u proboj, ubijeni su i spaljeni zajedno s logorskim objektima. Istog dana počeo je i proboj zatočenika Kožare, dijela logora u mjestu Jasenovcu. Od 167 zatočenika, proboj ih je preživjelo 11.

Na komemoraciji su sudjelovali predsjednik Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor, predsjednik Sabora Luka Bebić, ali i brojne delegacije stranih zemalja čiji su sunarodnjaci stradali u ovom logoru smrti i stranaka i udruga iz Republike Hrvatske, među njima i delegacija Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Krapinsko-zagorske županije. Zapravo je to bila grupa od 59 osoba, dijela članstva iz Krapinsko-zagorske županije, ali i potomci onih čiji su bližnji stradali u Jasenovcu.

S područja Donje Stubice 119 ubijenih

Tako je na ovoj komemoraciji prisustvovao potomak obitelji Obad s područja Donje Stubice iz čije obitelji je završilo na stratištu Jasenovac petero članova. Međutim, treba spomenuti da je s područja Donje Stubice u ovom trenutku evidentirano u Spomen muzeju 119 osoba koje su ubijene u tom logoru, nastao na ideologiji istrebljenja različitog.

Polaganje vijenaca i poklon žrtvama učinili su članovi udruge Mladih antifašista i antifašistkinja Krapinsko-zagorske županije.

“Suočeni smo ovdje s razornom istinom da su pojedini pripadnici hrvatskog naroda bili u stanju počiniti najokrutnija nedjela u ime rasističke i fašističke ideologije. Želim poručiti da je svatko od nas odgovoran za ono što čini, ali i za ono što ne čini.”, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.

Zato neka ovaj osvrt i slike ostanu u naslijeđe mladima, da se nešto takvo nikad više ne dogodi!

Predsjednik Zajednice udruga ABA

Boris-Roman Blažinić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content