Novosti

ZAGORSKI BRANITELJI ODALI POČAST ŽRTVAMA DOMOVINSKOG RATA U GRADU HEROJU VUKOVARU

Uz potporu Krapinsko-zagorske županije, grada Zaboka, Ministarstva hrvatskih branitelja i poduzeća Strahinjčica sa dva autobusa i 100 članova udruge i članova njihovih obitelji udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata županije Krapinsko-zagorske posjetila je dana 04.09.2021.godine grad heroj Vukovar. Programom je druga prvo posjetila spomen obilježje Ovčara koja je u suvremenoj hrvatskoj povijesti ostala zapamćena kao mjesto najvećeg zločina u Domovinskom ratu gdje je ubijeno između 255 i 264 civila i vojnika, uglavnom Hrvata. Većina njih su bili pacijenti vukovarske bolnice, iz koje su odvezeni u logor Ovčara te potom smaknuti u divljini. To je bio najveći pojedinačni pokolj Domovinskog rata. Na spomen obilježju članovi udruge položili su cvijeće i zapalila 55 vukovarskih lampiona, a član udruge Dimec Zdravko pročitao je prisutnima povijest lokaliteta. Posjećeno je i Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru gdje je najveća masovna grobnica u Hrvatskoj, a i u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Članovi udruge su se uz stručno vodstvo djelatnika Memorijalnog groblja upoznali da je ekshumirano 938 tijela i na tom mjestu je postavljeno 938 bijelih križeva. Na spomen obilježju članovi udruge položili su cvijeće i zapalila 55 vukovarskih lampiona. Posjeta Vukovaru članova udruge nastavila se posjetom vukovarskom vodotornju simbolu herojske obrane grada Vukovara. Visina od 50 metara nije bila prepreka da se hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji i povrh poodmakle životne dobi i narušenog zdravstvenog stanja ponosno memorijalnim stubama(njih 198) popnu na sam vrh Vodotornja, posjete memorijalnu sobu,vidikovac i naprave zajednički snimak za uspomenu na prostoru obližnjeg amfiteatra. Obilazak Vukovara završio je posjetom Spomen-križ na ušću Vuke u Dunav u centru grada Vukovara.

Iz Vukovara autobusima „Prijevozi Jakuš“ preko Osijeka i Valpova udruga je otišla u Dugu Među gdje se pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Virovitičko-podravske županije i Općine Zdenci te pod stručnim pokroviteljstvom tvrtke Podravka Koprivnica i Udruge kuhara i slastičara grada Slatine, održala tradicionalna 10. Pekmezijada, natjecanje u starinskom načinu kuhanja pekmeza te tradicionalne Sportske igre branitelja. Manifestaciji su nazočili izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Anto Krišto, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement, načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić, gradonačelnik grada Orahovice Saša Rister, načelnik općine Čađavica Mirko Rončević, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije, Josip Horvatin, zamjenik načelnika PU VPŽ Nenad Križić te hrvatski branitelji iz udruga s područja Virovitičko-podravske te Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Sve je počelo odavanjem počasti žrtvama Četekovca, Čojluga i Balinaca te svim poginulim hrvatskim braniteljima kod križa ispred kapelice Svete Ane u Dugoj Međi gdje su članovi udruge položili cvijeće i zapalili lampaše. Župan virovitičko-podravski Igor Andrović naglasio je kako ova manifestacija postala zaštitni znak općine općine Zdenci a prerasla je okvire same županije pa je postala tradicijska manifestacije cijele Slavonije jer prikazuje zdrav duh, starinske običaje, čuva kulturnu baštinu i promociju zdravu hrane te turizma ovoga područja. Manifestaciju je otvorio izaslanik ministra hrvatskih branitelja Anto Krišto koji je pohvalio rad udruge organizatora koja marljivo radi i na ovaj način čuva istinu i uspomenu na Domovinski rat.

Nakon otvaranja, Krapinsko-zagorsko županija i UDVDR Krapinsko-zagorske županije donirale su udrugama s područja općine Zdenci i grada Orahovice 11 stolnih računala za lakši i brži rad. Računala je udrugama u ime župana Kolar Željka uručio župan Virovitičko-podravski Igor Andrović. Nakon više sati kuhanja pekmeza, UDVDR Krapinsko-zagorske županije osvojila je treće mjesto te je nagrađena peharom i brončanim medaljama (svim 10 članova ekipe). U braniteljskim igrama natjecalo se u tri discipline: bacanju potkove, alki na slavonsko-zagorski način te boćanju. Udruzi branitelja iz UDVDR Krapinsko-zagorske županije u bacanju potkove pripalo je treće mjesto.

Skip to content