Novosti

Zagorski dvorci su nedovoljno iskorištene turističke atrakcije

Novi ministar turizma Veljko Ostojić boravio je u ožujku u Zagorju na otvorenju proširenog kompleksa Terma Jezerčica u Donjoj Stubicigdje je naglasio kako treba razvijati i kontinentalni turizam. Kako je naše Zagorje iznimno bogato termalnim vodama (svjedoče tome veliki broj toplica: Stubičke, Krapinske Toplice, Terme Jezerčica, Terme Tuhelj, Sutinske Toplice…) zanimalo nas je kako ‘turističkim’ okom našu županiju vidi sam ministar, te što misli na što bi trebali ‘žešće’ usmjeriti svoj turistički angažman. Tako ministar Ostojić osim u razvoju topličkog turizma vidi i u dodatnim atraktivnim sadržajima. Kada je u pitanju ljetni odmor, kao pravi promotor Hrvatske bira Jadran, no čini se da će mu ovo ljeto biti radno.

‘Zagorski dvorci su nedovoljno iskorištene turističke atrakcije’

ZL: Kakvo je Vaše mišljenje o razvoju kontinentalnog turizma u Zagorju? Imamo li potencijala i kako ga razvijati?

OSTOJIĆ: Hrvatski turizam vidim kao integralni proizvod obale i kontinenta, što znači da bi se turistička ponuda Hrvatske trebala bazirati na ponudi kontinentalnih i priobalnih županija jer svaka naša regija ima svoj prepoznatljivi turistički proizvod i potencijal za razvoj turizma. Hrvatska je do sada bila percipirana kao odredište sunca i mora, odnosno za ljetni odmor. Jačanjem kvalitete usluge i ponude diljem cijele zemlje te razvojem selektivnih oblika turizma – bike, golf, gourmet i sl., Hrvatsku želimo učiniti privlačnijom destinacijom i izvan ljetnih mjeseci te za produžene vikend odmore, gdje vidim veliku priliku za turizam na kontinentu. Jačanje kontinentalnog turizma svakako je u fokusu rada Ministarstava turizma. U tijeku je izrada Strategije razvoja turizma do 2020. godine, a u njoj će svakako jedan od strateških ciljeva biti i razvoj turizma na kontinentu.

Turizam u Zagorju nedvojbeno u svojim poznatim toplicama ima tradiciju, a na tradiciji se lakše može graditi uspješna budućnost, no, ključni sudionici turizma u Zagorju moraju sami odlučiti u kojem smjeru žele da se ona dalje razvija.

ZL: Hoće li Ministarstvo turizma davati poticaje za razvoj kontinentalnog turizma i kada?

OSTOJIĆ:Ministarstvo turizma nastavit će podupirati razvoj turizma na turistički nerazvijenim područjima, koja su uglavnom na kontinentalnom području. U tijeku je izrada Programa rada Hrvatske turističke zajednice (HTZ) za 2013. godinu, čija su dva cilja smanjenje sezonalnosti te razvoj i promidžba turizma na nedovoljno razvijenim područjima. Kako bi se to ostvarilo upravo su u tijeku dva natječaja. Program poticanja razvoja turizma na turistički nerazvijenim područjima u vrijednosti od 5,7 milijuna kuna namijenjen je za jačanje turizma isključivo na turistički nerazvijenim područjima i Program bespovratnih potpora Hrvatske turističke zajednice u vrijednosti od 10 milijuna kuna namijenjen je turističkim zajednicama na turistički nerazvijenim područjima. Uz navedene, postoje još sedam drugih programa u ukupnoj vrijednosti od 26,3 milijuna kuna, a koji su namijenjeni za jačanje konkurentnosti hrvatskog turizma kroz koje se mogu aplicirati projekti s kontinenta.

Zagorci, bavite se topličkim i izletničkim turizmom

ZL: Upravo je Zagorje bogato termalnim vodama i toplicama. Kako da Zagorje u svoje toplice privuče što više stranihgostiju, recimo umirovljenike veće platežne moći kojima nije teško ‘iskeširati’ za kvalitetnu uslugu?

OSTOJIĆ: Toplice su zasigurno jedan od aduta turističke ponude Zagorja. Vjerujem da će ulazak u EU u srpnju sljedeće godine označiti i novu priliku za dodatni razvoj toplica. Naime, ulaskom u EU otvara nam se mogućnost značajnijeg povlačenja sredstava fondova EU. Na nama je da se kvalitetno pripremimo s gotovim projektima i cjelokupnom potrebnom dokumentacijom i da iskoristimo priliku. U tome nam dobar primjer mogu biti susjedne zemlje. Razvoj turizma koji će se temeljiti na toplicama zahtijeva i izgradnju novih sadržaja kao što su suvremeni vodeni parkovi koji značajno doprinose cjelogodišnjem iskorištenju kapaciteta, a prostora za razvoj vidim i u brojnim dvorcima, koji predstavljaju nedovoljno iskorištene atrakcije Hrvatskog zagorja, a koje je potrebno obnoviti i valorizirati kao turističke atrakcije. Zagorje ima golem potencijal za razvoj selektivnih oblika turizma. Tako je na primjer, za razvoj izletničkog turizma važno urediti mrežu vinskih, biciklističkih, pješačkih i drugih tematskih cesta, putova i staza koje u ruralna područja dovode dnevne posjetitelje iz toplica i drugih urbanih središta.

ZL: Terme Tuhelj i Terme Jezerčica rade punom parom. Sutinske Toplice također su ljekovito izvorište, no rade tek u sezoni dva mjeseca. Postojeći vlasnik ih ne razvija, pa su kroz cijelu godinu devastirane, okoliš je zapušten, a mogle su također napraviti turistički bum. Koliko znamo pravo vlasništva obvezuje.Vlasnik koncesiju na termalne vode ima do 2018. godinu. Kako riješiti takve slučajeve, tzv. kočenja turističkog razvoja.

OSTOJIĆ: Vlasništvo je pravo, ali i obveza. U konkretnom slučaju potrebno je da nadležne institucije ispitaju ispunjavanje ugovornih obveza korisnika koncesije u pogledu zaštite i uređenja okoliša te razine tehničkog održavanja objekata.

ZL: I za kraj, ministre gdje ljetujete?

OSTOJIĆ: Do sada sam tijekom ljetnih mjeseci krstario Jadranom, a na zimski sam odmor sa obitelji odlazio na skijanje ili u udaljenije tople krajeve. Ove godine, s obzirom na sve obaveze koji mi nosi položaj ministra turizma, vjerujem kako će za mene postojati samo „radni odmor“.

Razvoj turizma koji će se temeljiti na toplicama zahtijeva i izgradnju novih sadržaja kao što su suvremeni vodeni parkovi koji značajno doprinose cjelogodišnjem iskorištenju kapaciteta, a prostora za razvoj vidim i u brojnim dvorcima, koji predstavljaju nedovoljno iskorištene atrakcije Hrvatskog Zagorja, a koje je potrebno obnoviti i valorizirati kao turističke atrakcije.

Turizam u Zagorju nedvojbeno u svojim poznatim toplicama ima tradiciju, a na tradiciji se lakše može graditi uspješna budućnost.

Izvor: Zagorski list

Skip to content