Novosti

ZAVJET MAJCI BOŽJOJ BISTRIČKOJ General Ante Gotovina za svoj prvi izlet na slobodi odabrao Zagorje.

U Zagorju je generala dočekalo mnoštvo ljudi koji su se za uspomenu htjeli fotografirati s njim ili mu barem stisnuti ruku. Vrlo dobro raspoložen, strpljivo je pozirao brojnim Zagorcima koji nisu krili oduševljenje što je hrvatski heroj tek dva dana nakon oslobođenja stigao u Zagorje.

MARIJA BISTRICA

Vjernici koji su u nedjelju prijepodne došli na misu u marijabistričku baziliku bili su nemalo iznenađeni kad su u prvim redovima crkve ugledali oslobođenog genarala HV – a Antu Gotovinu s obitelji. Gotovina je došao ispuniti zavjet dan u haškom zatvoru da će prve nedjelje nakon izlaska iz ćelije doći u naše najveće nacionalno svetište i pomoliti se i zahvaliti Majci Božjoj Bistričkoj.

Gotovina molio za žrtve Škabrnja i Vukovara

Posjet Mariji Bistrici bio je tim znakovitiji jer je se u nedjelju obilježavala 21. godišnjica pada hrvatskog grada heroja Vukovara. Nakon završetka mise, Gotovina je rekao je da je tijekom mise molio za sve žrtve Vukovara i njegove Škabrnje, mjesta koja će ovih dana i posjetiti.

-Molio sam za sve one koji su zaslužni da smo danas slobodni, da možemo biti zajedno i gledati naprijed u budućnost“, izjavio je Gotovima u Mariji Bistrici. Rektor marijabistričkog svetišta Zlatko Koren rekao je da je u nedjelju bio na ručku zajedno s generalom Gotovinom, njegovom obitelji i prijateljima.

Rektor Koren na ručku s Gotovinom

Msgr. Koren otkrio je kako mu je Gotovina priznao da će narednih dana posjetiti i Krašić, rodno mjesto bl. kardinala Alojzija Stepinca. Je li na svečanom ručku bio i metropolit zagrebački Josip Bozanić koji je nedjeljno prijepodne proveo u obližnjem Zlataru predvodeći euharistijsko slavlje proslave 250. obljetnice posvete i dogradnje župne crkve UBDM , nismo uspjeli doznati. Zagorci svakako mogu biti ponosni da je omiljeni general, donedavno nepravedno utamničen u haškoj ćeliji, za svoj prvi izlet na slobodi izabrao baš Zagorje.

GOTOVINA: Molio sam za sve one koji su zaslužni da smo danas slobodni, da možemo biti zajedno i gledati naprijed u budućnost.

Rektor marijabistričkog svetišta Zlatko Koren rekao je da je u nedjelju bio na ručku zajedno s generalom Gotovinom, njegovom obitelji i prijateljima.

Nedjeljnu misi u 11 sati u Bazilici MBB-e predvodio je supsidijar u bistričkom svetištu vlč. Franjo Pranjić. Nakon mise general Gotovina gostovao je kratko i u programu Radija Marija Bistrica objasnivši zašto je odlučio ovu nedjelju provesti u Mariji Bistrici. To je ujedno bio i prvi intervju za neki medij. – To je bio moj zavjet, da prvu nedjelju na mojoj slobodi dođem i pozdravim Majku Božju Bistričku. Sretan sam i hvala Bogu da se taj moj zavjet ispunio. General Gotovina i u Mariji Bistrici ponovio je riječi, koje govori od povratka na slobodu. ”Sretan sam da sam završio to poglavlje, maraton, bitku koju smo vodili svi zajedno i na kraju krajeva pobijedili. Pobjeda je naša, to pripada našoj povijesti, gledajmo naprijed i naša budućnost ovisi o nama. Izrazio je malo žaljenje što nije mogao biti na taj dan i u Vukovaru i Škabrnji. No biti će prilike i za to. No, ovdje u Svetištu Majke Božje Bistričke pomolio sam se za moje suborce, za sve žrtve Vukovara, Škabrnje… Sretan sam zbog toga što mi se ispunila želja da prvu nedjelju na slobodi budem ovdje u Mariji Bistrici, u Svetištu MBB-e. Svima koji su bili uz njega cijelo vrijeme poručio je da budu optimisti, da vjeruju u budućnost i da vjeruju u sebe. Uz Božju i pomoć Majke Božje sve će biti u redu – zaključio je general Gotovina.

General Gotovina sa svima se fotografirao, a svi koji su željeli mogli su s njim popričati. Bio je vrlo susretljiv i razgovorljiv, a čitavo vrijeme uz njega je stajala cijela obitelj, supruga Dunja, 14-godišnji sin Ante i 17-godišnja kći Ana. Obuzet svojim mislima general se u potpunosti posvetio molitvi, te se pričestio. Inače, generalov dolazak u naše marijansko svetište bilo je pravo iznenađenje za vjernike koji su prisustvovali misnom slavlju. Neki od njih ni nisu znali da u prvom redu sjedi oslobođeni general Gotovina.Nitko nije ni slutio da će na dan pada Vukovara i dva nakon oslobađajuće presuda Gotovina pohoditi Zagorje. Iznenadio je i novinare i prema njima je bio izuzetno ljubazan i spreman za fotografiranje. Misnom je slavlju posebni ugođaj pridonijela činjenica da su se pjevale domoljubne pjesme, poput Moja domovina i Bože, čuvaj Hrvatsku, a vrhunac emocija osjetio se kada je dupkom puna crkva zapjevala u glas hrvatsku himnu Lijepu našu. U Mariju Bistricu došao je u pratnji prijatelja u crnom džipu Range Rover, a zanimljivo je da je generala među prvima ugledao prodavač u suvenirnici. Vijest o tome da je general Gotovina u Zagorju ubrzo se proširila među građane, nakon čega su brojni vjernici pohrlili u Mariju Bistricu ne bi li uspjeli pozdraviti generala. Naš povremeni suradnik u sportskoj rubrici, Marko Poljak iz Velikog Trgovišća imao je priliku popričati s generalom koji je rekao da bi rado posjetio Veliko Trgovišće i rodnu kuću prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, te naglasio da bi to volio ubrzo učiniti. Sudeći prema generalovim riječima, čini se da ćemo ga ubrzo opet vidjeti u našem Zagorju.

Izvor: Zagorski list

Skip to content