Novosti

ZAVRŠEN 5. KIKI U ZABOKU – POBJEDNIK FESTIVALA JE NJEMAČKI FILM „POKLON“

U Zaboku se od 25. do 28. travnja 2016. održavao 5. KIKI – međunarodni festival dječjeg filma u organizaciji Građanske organizacije za kulturu i Društva Naša djeca Zabok. Ove je godine KIKI Festivalu prisustvovalo preko 3500 posjetitelja – djece, učitelja i odgajatelja, na svim programima koji su organizirani, kako projekcije filmova tako i mnoštvo popratnih programa

Filmski program sastojao se od pet programa u konkurenciji, u kojima se prikazalo preko 40 filmova iz 25 zemalja širom svijeta:Rusije, Bjelorusije, Poljske, Japana, Velike Britanije, Danske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kolumbije, Južne Koreje, Češke, Španjolske, Portugala, Cipra, Grčke, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Iraka, Njemačke, Francuske, Švicarske, Nizozemske, Belgije, Norveške i Hrvatske. Nakon projekcija vođeni su interesantni i zabavni razgovori s djecom koja su komentirala svoje viđenje filmova, a ovogodišnju ulogu moderatora i animatora imao je Anđelo Jurkas, novinar, pisac, kritičar, scenarist i filmski redatelj.

U popratnom filmskom programu posjetitelji su mogli pogledati filmove iz Belgije zemlje-partnera ovogodišnjega KIKI-ja, prestižne umjetničke organizacija Camere-etc iz Liegea koja se bavi produkcijom dječjih filmova i radionicama animacije za djecu.

Popratni program 5. KIKI festivala započeo je i prije službenog otvorenja predfestivalskim aktivnostima, te je vikend uoči festivala održana radionica cut-out animacije za djecu u Društvu Naša djeca Zabok, a vodili su je animatori Camere-etc, Simon Medard i Ornella Macchia. Na toj je radionici nastao kratki film koji je i prikazan na proglašenju pobjednika.

Preko platforme EDIT COMICS održale su se dvije radionice u Osnovnoj školi Veliko Trgovišće – radionica TV reportaže koju je vodio Filip Meštrović iz udruge RARE iz Vinkovaca i radionica animiranog filma koju je vodila Jasminka Bijelić Ljubić iz Škole animiranog filma Čakovec.

Bogat popratni program ove je godine u Zabok na 5. KIKIfestival doveo nastup Teatra sjena „Tripstih“ te sjajni program „Priča mi se priča”, koncertno čitanje bajki uz glazbu i ilustracije koje je uživo izveo Teatar Poco Loco, a djeca su uživala u predstavama.

Dječji žiri u sastavu Nika Augustinović, Antonio Tramišak i Ana Potočkizadnjeg su dana festivala na svečanom proglašenju proglasili pobjednika festivala, a dodjeli nagrade prisustvovala je zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek.

Dječji žiri odlučio je glavnu nagradu dodijeliti njemačkom filmu „Poklon”, autora Jacoba Freya. U svome pojašnjenju odabira članica žirija Ana Potočki kazala je sljedeće: “Simpatičan i emotivan animirani film govori nam o dječaku invalidu bez jedne noge. Dječak Jake većinu svog vremena provodi igrajući video igre. Jednoga dana, kako bi ga potaknula na druženje majka mu je poklonila psa koji je također bio bez noge. Dječak se nije htio igrati s njim, no kako ga je psić svojom zaigranošću i upornošću zvao na igru, dječak je popustio i otišao van na sunce igrati se sa psićem. Ovaj animirani film nam poručuje da ne smijemo nekoga odbaciti zbog njegovih nedostataka, kao što je dječak ignorirao psića, odnosno da ne smijemo smatrati nekoga manje vrijednim zbog njegova nedostataka.“

Posebne pohvale dodijeljene su filmovima: „Moj najdraži mobitelu“, nizozemskog autora Eefa Hilgersa i „Johnny Express“ južno korejskog autora Kyungmin Wooa. Nika Augustinović je istaknula je kako film „Moj najdraži mobitelu“ prikazuje ovisnost tinejdžera o mobitelu i društvenim mrežama u svakodnevnom životu, a to je vrsta ovisnosti sa kojom djeca nisu dovoljno upoznata. Društvene mreže ne bi smjele zamijeniti naš stvarni život, odnosno virtualni život ne bi smio postati bitnijim od stvarnosti. O filmu „Johnny Express“ govorio je član dječjeg žirija Antonio Tramišak, rekavši kako je film vrlo zanimljiv, te istovremeno smiješan i tužan. U filmu se radi o jednoj tvrtki koja šalje pakete ljudima u svemiru, a misija je donijeti sićušan paket čovjeku koji je vrlo mali u odnosu na donosioca paketa – Johnny Expressa. Johnny uništava planet ne znajući da netko živi na njemu. Trebali bi razmišljati o tome da možemo ponekad povrijediti druge, a da toga uopće nismo svjesni – istaknuo je Antonio Tramišak.

Ovogodišnji 5. jubilarni KIKI ponovno je nadmašio sva očekivanja brojem posjetitelja i brojem popratnih programa, pa je evidentno da organizatore sljedeće godine očekuje još zahtjevniji posao kako bi sve brojnijoj mladoj filmskoj publici omogućio još bogatije filmske programe.

Festival KIKI pomogli su: Grad Zabok, Hrvatski audiovizualni centar, Krapinsko-zagorska županija, Zaklada Kultura Nova, Poduzetništvo Tomek i Zagorski Metalac.

Skip to content