Novosti

Završen projekt “5000 diploma prijatelja šuma Krapinsko-zagorske županije“

Dodjelom priznanja najuspješnijim školama završen je projekt “5000 diploma prijatelja šuma Krapinsko-zagorske županije“. Ukupno je dodijeljeno 5.255 diploma učenicima osnovnih škola, ali i građanima koji su sudjelovali na dvije javne prezentacije u Zaboku i Krapini. Projekt je pokrenut u sklopu Međunarodne godine šuma koja se obilježava ove godine.

– Ovo je Međunarodna godina šuma, a Hrvatska je bila 2005. jedan od predlagača. Općeniti cilj je da se javnost senzibilizira, informira, poduči o važnosti i ulozi šuma, prvenstveno u kontekstu globalnih klimatskih promjena, ali i očuvanja biološke raznolikosti i svih drugih koristi koje šume pružaju. Jasno je da šuma predstavlja nezamjenjivi okvir za kvalitetu život, ali i osiguranje budućnosti. U tom kontekstu izrađen je jedna opsežni program obilježavanja u Hrvatskoj. Naš program u Krapinsko-zagorskoj županiji je najopsežniji, najcjelovitiji, ovaj čas i najznačajniji. Kako se Međunarodna godina šuma obilježava čitave godine za očekivati je, i voljeli bi, da nas netko nadmaši- rekao je koordinator projekta u KZŽ, dr. Ivan Martinić.

Istaknuo je i da je ovaj projekt jedinstven u svijetu i da sad, kad završava, slijedi izvješće UN-u koji će ga objaviti na svojim web stranicama. Cilj je postignut, a učenici su pokazali veliki interes za očuvanje prirode.

Zadovoljstvo uspješno provedenim projektom i njegovim uspjehom izrazio je župan Siniša Hajdaš Dončić i njegova zamjenica Sonja Borovčak.

– Jedno od načela održivosti je i zaštita okoliša, s posebnim osvrtom na ekologiju i očuvanje šuma. Krapinsko-zagorska županija je regija bogata šumom i ako se želimo razvijati kao jedna moderna europska destinacija, zaštiti okoliša moramo posvetiti puno pažnje. To kreće od osnovne škole, jer edukacija djece interaktivnim kvizovima, igrama motivira ih na bolji odnos prema okolišu. Edukacija i zaštita okoliša su budućnost Krapinsko-zagorske županije. Ovaj projekt je bio prvi proveden u Hrvatskoj koji se tiče 5000 malih prijatelja šuma i došli smo do brojke od skoro 5.300 diploma i ostvarili smo ciljeve koji su bili zacrtani u tom dijelu. Jasno da će naša Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima u suradnji sa Županijom i Šumarskim fakultetom u slijedećim godinama provoditi različite aktivnosti, osobito na edukaciji i animiranju najmlađih prema zaštiti okoliša – rekao je župan.

Najuspješnijim školama u projektu uručeni su prigodni pokloni, a dobili su ih OŠ Augusta Cesarca Krapina, OŠ Gornje Jesenje, OŠ Pavla Štoosa Kraljevec na Sutli i OŠ Ljudevita Gaja Mihovljan. OŠ Pri specijalnoj bolnici Krapinske Toplice poklon će biti uručen naknadno.

Uz završetak projekta otvorena je i izložba fotografija Jolande Vincelj nazvana “Šumska zrnca – 10x” koja se može razgledati u Gradskoj knjižnici Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku. (S. Fu.)

Izvor: Sebastijan Fuštin, Zagorski list

Skip to content