Novosti

Završena sanacija krova zabočke crkve, čeka se rješenje sudbine zgrade starog ‘socijala’ koja bi trebala postati pastoralni centar

Na crkvi sv. Jelene Križarice zamijenjena je drvena građa i krovni pokrov na dijelovima gdje je bio dotrajao. Vrijednost radova iznosila je 223 tisuće kuna

Nedavno je završila obnova krova župne crkve Sv. Jelene Križarice u Zaboku. Radovi na krovištu bili su vrijedni 223 tisuće kuna, a trajali su oko mjesec dana. – Dio krova koji smo morali hitno obnoviti prekriven je bakrom 1995. godine kada su se postavljala nova zvona na toranj. Međutim unutra je ostala stara i dotrajala građa na koju je stavljen novi pokrov. Mi smo primijetili da na nekim mjestima u crkvi prokišnjava i onda smo zapravo shvatili da ipak moramo mijenjati građu i pokrov u širini tornja s obje strane – istaknuo je zabočki župnik Marijan Culjak.

Donacije župljana, tvrtki, Županije i Grada

Tako je, osim što su zamijenjene grede i daske, stavljen i bakreni pokrov, a radovi su izvršeni i na dimnjaku te je postavljen i jedan veći prozor tako da na tavanu crkve ima više svjetla. Većina sredstava od već spomenutih 223 tisuće kune financirano je od donacije župljana dok je troškove postavljanja skele uz još neke dodatne troškove financirala Krapinsko – zagorska županija. – Pomogao nam je i Grad Zabok koji nam je donirao 25 tisuća kuna, a moram spomenuti i neke tvrtke s područja grada poput Dunapacka, Meditexa, Trgocentra, Pekarnice Katarina, Automehanike i trgovine Roginić i brojne druge – istaknuo je Culjak dodajući da je crkva sada, i po pitanju unutarnjeg i vanjskog uređenja, u zadovoljavajućem stanju. Ono što se, prema župnikovim riječima planira jest poboljšanje rasvjete na prozorima, uređenje okoliša oko crkve te svakako izgradnja sanitarnog čvora.

Zgrada starog ‘socijala’

Ono što je najveća preokupacija trenutno, ali već dulji niz godina, jest zgrada starog Mirovinskog osiguranja koja se nalazi neposredno kod crkve. Kako ističe župnik Marijan Culjak, želja je da ta zgrada dođe pod upravljanje zabočke župe koja bi tamo uredila pastoralni centar. – Sadašnji župni ured nema se kuda proširiti i nije dovoljan za sve potrebe. Mi kao Župa ne možemo ući u pogodbu s resornim Ministarstvom državne imovine već Nadbiskupski duhovni stol Zagrebačke nadbiskupije, a oni se slažu da to pripadne nama – ispričao je župnik dodajući da borba za, sada već staru i oronulu zgradu, traje oko sedam godina. No zapela je, kaže, administracija iako su pribavljeni svi papiri i dozvole. – Mi smo i razgovarali s Gradom Zabokom da bismo možda njima ustupili ovaj sadašnji župni dvor u kompenzaciju za sredstva koja bismo iskoristili za radove na uređenju stare zgrade ‘socijala’, no dok se papirnato sve ne riješi, ne možemo ništa – zaključio je Marijan Culjak.

Izvor:Zagorje.com

Skip to content