Novosti

Završna konferencija projekta #zavolontirAJMOse

U Zaboku, 14.6.2023., održana je završna konferencija u sklopu projekta „#zavolontirAJMOse“. Konferencija je održana u prostoru Centra za mlade Krapinsko-zagorske županije. Na samom početku prisutnima se obratila gospođa Martina Šarić ispred Krapinsko-zagorske županije koja je istaknula važnost volontiranja i provođenja ovakvih projekata na području županije.

Konferencija je počela puštanjem spota himne volontiranja, „Samo volontiraj!“, koju izvode Dječji zbor Zabočki mališani Društva Naša djeca Zabok. Pjesma promovira značaj i vrijednosti volonterstva kako za samog pojedinca tako i za cijelu zajednicu.

Voditeljica projekta, Ana Đurkan, predstavila je ciljeve i rezultate projekta. Ciljevi projekta usmjereni su na razvoj i promoviranje volonterstva i odgoja za volontiranje u odgojno-obrazovnim ustanovama, te društveni razvoj u županiji i lokalnim zajednicama aktivirajući potencijale volonterstva s osobitim naglaskom na potencijale odgoja za volontiranje. Kroz projekt je provedeno ukupno deset radionica za učenike/ce na temu odgoja za volontiranje i volonterstva. Nakon radionica, u suradnji sa školama, provedeno je deset volonterskih akcija. Također, provedena je volonterska akcija u zajednici u suradnji s Društvom „Naša djeca“ Desinić, a u koju se uključilo 14 školskih volontera/ki.

Predstavnici/ce partnerskih organizacija predstavili su volonterske akcije koje su provodile škole partnerice na projektu- Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog Zabok, Osnovna škola Bedekovčina, Osnovna škola Đure Prejca Desinić, Osnovna škola Ante Kovačića Zlatar i Osnovna škola Franje Horvata Kiša.

Škole su kroz prezentacije predstavile svoju povijest volontiranja, te što su sve kroz ovogodišnje volonterske akcije napravile i što će još napraviti. Nakon predstavljanja, dodijeljene su nagrade učenicima/cama čiji su radovi nagrađeni na likovno/literarnom natječaju „Dobro biram – Volontiram!“ koji je bio namijenjen učenicima/cama od 5. do 8. razreda osnovnih škola s područja Krapinsko-zagorske županije. Cilj natječaja bio je prikazati volontiranje kao društveno korisno, kako za djecu i mlade, tako i za cjelokupnu zajednicu uključenu u volonterske aktivnosti. Na natječaju je sudjelovalo 8 osnovnih škola s područja županije (Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog Zabok, Osnovna škola Bedekovčina, Osnovna škola Đure Prejca Desinić, Osnovna škola Ante Kovačića Zlatar, Osnovna škola Franje Horvata Kiša iz Lobora, Osnovna škola Zlatar Bistrica, Osnovna škola “Ljudevit Gaj” Krapina, Osnovna škola Donja Stubica). Učenici/ce su u svojim radovima kroz priče i primjere dali kratki opis pozitivnih iskustava prilikom volontiranja i kako su svojim volontiranjem doprinijeli razvoju lokalne zajednice. Na natječaj je pristiglo 80 radova (36 literarna i 44 likovna rada) koji su dostupni u online katalogu koji se nalazi na mrežnoj stranici Mreže udruga Zagor. Autorice nagrađenih literarnih radova su: Stella Kolar, Paula Pereglin, Karla Omerza i Jana Krušelj. Autori/ce nagrađenih likovnih radova su: Ida Kerep, Franka Ivanjko, Paula Lugarić, Adrijan Dorotić i Luka Hršak.

Projekt #zavolontirAJMOse provodi Mreža udruga Zagor uz partnere Osnovnu školu Ksavera Šandora Gjalskog Zabok, Osnovnu školu Bedekovčina, Osnovnu školu Đure Prejca Desinić, Osnovnu školu Ante Kovačića Zlatar, Osnovnu škola Franje Horvata Kiša i Krapinsko-zagorsku županiju. Vrijednost projekta iznosi 15.547,51 eura, financira ga Ministarstvo znanosti i obrazovanja u okviru izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja, a sufinancira ga Krapinsko-zagorska županija.

Skip to content