Novosti

ZAVRŠNA PREZENTACIJA PROJEKTA „ZDRAVO I FINO“

Društvo Naša djeca Zabok organiziralo je u ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok završnu prezentaciju projekta „Zdravo i fino“ i promociju kuharice Zdravo i fino – Priče iz zdrave kuhinje za djecu i odrasle.

Predsjednica DND-a Zabok Sonja Borovčak na početku je pozdravila sve prisutne: djecu Dječjega gradskog vijeća, volonterke DND-a koje su sudjelovale u cjelokupnom projektu, goste i uzvanike – zamjenicu gradonačelnika Grada Zaboka, ravnatelje i ravnateljice zabočkih škola i vrtića i suradnike na projektu te iskazala veliko zadovoljstvo ostvarenim rezultatima u okviru projekta „Zdravo i fino“.

Projekt Zdravo i fino sastojao se od mnogobrojnih aktivnosti koje su se provodile s Dječjim gradskim vijećem, a jedna od njih su bile radionice zdrave kuhinje koje su se odvijale upravo u ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok te smo iz tog razloga i izabrali ovaj prostor za završnu prezentaciju – rekla je u svom izlaganju voditeljica projekta Zdravo i fino Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok. Bez velikog angažmana profesorica Anke Ilinčić i Renate Tršinski te volonterki DND-a Zabok Danijele Jadan, Dubravke Kolarić, Mateje Štokan, Ane Frgec, Nikoline Tustić i naravno voditeljice radionica kuhanja Snježane Krpes ne bi bilo moguće realizirati projekt Zdravo i fino. Projekt su financijski podržali Krapinsko-zagorska županija i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a u projekt se uključio i Zavod za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, Osnovna škola K.Š. Gjalskog Zabok te stručnjaci koji se bave prevencijom pretilosti u djece.

Dječje vijećnice Anja Kolarić i Ema Smolić iz svoje su perspektive predstavile što su sve naučile kroz projekt i radionice zdravog kuhanja kao i kroz radionice vršnjačke edukacije o temeljima zdravlja, zdravoj prehrani i prevenciji pretilosti u djece. U ime svih vijećnika i vijećnica DGV-a zaključile su da im je kuhanje bilo najzanimljivije i najzabavnije te da se najbolje uči kroz rad, jer su kroz aktivno sudjelovanje u pripremanju jela najbliže osjetili kakvog su okusa namirnice i kako se pripremaju.

Voditeljica kuhanja i autorica kuharice „Zdravo i fino“ Snježana Krpes iskazala je zadovoljstvo provedbom projekta i zahvalila djeci, volonterkama DND-a, profesoricama Srednje škole Zabok – ugostiteljskog kabineta te svima koji su podržali projekt. Nadahnuta saznanjem da današnja djeca puno toga znaju, ali o tome kako mogu sama brinuti i čuvati svoje zdravlje najmanje, bila je početna ideja radionica kuhanja za djecu. Kuharica „Zdravo i fino“ namijenjena je djeci i roditeljima te osim recepata zdravih obroka, koje su djeca pripremila u pet radionica kuhanja, kuharica obiluje informacijama i preporukama kako i koje namirnice unijeti u svakodnevnu prehranu (cjelovite žitarice, mahunarke, povrće, voće, sjemenke, orašaste plodove, zdrave slastice, prirodne napitke i juhe), zašto je zdrava prehrana korisna, kako nezdrave obroke zamijeniti zdravijim varijantama, važnost organskih, svježih i sezonskih namirnica te potaknuti i naučiti djecu da kuhaju i sami pripremaju zdrave obroke.

Za završnu degustaciju napravljen je izbor zdravih i finih jela iz kuharice „Zdravo i fino“ prema temama radionica kuhanja – zdrav doručak, juhe, glavna jela i prilozi, salate i preljevi, zdrave užine, grickalice, deserti i napitci. Posluženi su komadići seitana prženi u sjemenkama s umakom od sojina jogurta, slatka salata sa slanutkom i rikolom, kus-kus salata s povrćem i svježim začinima, namazi od slanutka i maslina s krekerima od sezama i klicama, rižine čokoladne kuglice s grožđicama i bademima, puding od riže s osvježavajućom voćnom kremom od jagoda te limunada sa sokom od đumbira, svježom metvicom i ružmarinom. I ovaj put je zdrava kuhinja prezentirana u najljepšem izdanju – uravnotežena, sezonska, raznolika, šarena, mirisna, i naravno, fina na oduševljenje svih prisutnih.

Svim sudionicima projekta podijeljene su potvrde i zahvalnice za sudjelovanje i pomoć u aktivnostima projekta Zdravo i fino, a nadamo se da ovo nije kraj našeg projekta nego tek početak jer je usvajanje zdravih prehrambenih navika jedan dugotrajan proces te ćemo naša znanja i iskustva prenositi i na druga Društva Naša djeca u Hrvatskoj i druge sredine kako bi se ova korisna znanja prenijela i na nove generacije djece. Također ćemo i dalje usavršavati svoja znanja i kulinarska umijeća te u Zaboku organizirati nove radionice zdravog kuhanja i pripremati još puno zdravih i finih obroka – na kraju su zaključile sve sudionice projekta Zdravo i fino.

Pripremila: Jasenka Borovčak

Skip to content