Novosti

Završnica projekta ‘Promicanje istine o Domovinskom ratu’

U Zaboku je 13.2.2018. održana završnica projekta Udruge veterana specijalne policije Domovinskog rata Barun Promicanje istine o Domovinskom ratu za 2017. godinu te otvorenje izložbe i svečana dodjela nagrada i zahvalnica autorima pristiglih radova na likovno-literarni natječaj na temu Domovinskog rata.

Nagrade najboljim radovima po ocjeni stručnog suda dodijelili su župan Željko Kolar i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki.

– Naša sjajna Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata Barun je za projekt Promicanje istine o Domovinskom ratu dobila dopusnicu Ministarstva te učenicima u školama prepričavaju što se sve događalo u Domovinskom ratu i kroz kakve su sve strahote morali proći da bi djeca danas živjela u miru i slobodnoj Hrvatskoj“ – istaknuo je župan Kolar te pohvalio i likovno-literarni u kojem učenici osnovnih i srednjih škola kroz sliku i riječ izražavaju svoja razmišljanja o Domovinskom ratu. „Donijeli smo odluku da ćemo ove godine u sklop manifestacije 100%zagorsko u Vukovaru, prezentirati i ovu izložbu te da će sva djeca i mentori, dakako s organizatorima projekata, biti u mogućnosti posjetiti Vukovar – poručio je župan Željko Kolar te čestitao svim sudionicima i organizatorima ovih projekata.

– Županija koja ima ovako dobre i aktivne braniteljske udruge je sretna županija. Kod nas nije bilo rata, no naši branitelji su bili na ratištima diljem Hrvatske. Sada u udrugama brinu o svojim članovima, ali imaju i nadogradnju – promicanje istine o Domovinskom ratu“ – rekla je predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki te naglasila veliki uspjeh predavanja članova Udruge veterana specijalne policije Domovinskog rata Barun u školama te pratećeg likovno-literarnog natječaja. „Gledajući ove likovne i literarne radove vidimo da se ove mlade ljude dojmila tema obrambenog Domovinskog rata. Taj rat je sada na slici i u tekstu, to je rat koji je završio i koji nosi jednu sigurnu, široku cestu prema budućnosti – poručila je predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki te, uz zahvale organizatorima, čestitala i svim sudionicima projekata.

O pristiglim radovima govorili su članovi ocjenjivačkog suda Julija Barunčić Pletikosić i Željko Kropf. Okupljene je pozdravila i zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek, ravnateljica Gradske knjižnice Zabok Branka Vrbanec, predstavnica sudionika u projektu Božena Lacković, tajnik Udruge veterana specijalne policije Domovinskog rata Barun i voditelj projekata Radmil Pavalić te predsjednik Udruge Mladen Hrastinski koji je i dodijelio zahvalnice za sudjelovanje u projektima i pomoć u njihovoj ralizaciji.

Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata Barun projekt Promicanje istine o Domovinskom ratu provodi od 2013. godine. Tada u samo jednoj školi, dok je 2017. godine održano 15 predavanja u 14 osnovnih i srednjih škola s područja Krapinsko-zagorske županije te jedno izvan KZŽ. Likovni-literarni natječaj provodi se od 2014. godine, tada su sudjelovale dvije škole sa ukupno 15 radova, dok je 2017. godine pristiglo 139 radova iz 22 škole s područja Krapinsko-zagorske županije. Prošle je godine u ova dva projekta sudjelovalo 25 škola i oko 1200 djece i mladih.

Prve nagrade za najbolje literarne radove u kategoriji srednjih škola dodijeljeni su učenicama četvrtog razreda gimnazije Srednje škole Zlatar Gabrijeli Rogan i Tamari Jakopović.

Prva nagradu za najbolji literarni rad u kategoriji osnovnih škola dodijeljena je Marinu Hopeku iz Osnovne škole Belec.

Prva nagrada u kategoriji srednjih škola dodijeljena je Petri Barlović iz Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

Prva nagrada za najbolji likovni rad u kategoriji viših razreda osnovnih škola dodijeljena je Gabrijeli Juraja iz Osnovne škole Đure Prejca Desinić.

Prva nagrada za najbolji likovni rad u kategoriji nižih razreda osnovnih škola dodijeljena je Tamari Dunaj iz Osnovne škole Ljudevit Gaj Krapina.

Projekti su provođeni uz pokroviteljstvo Krapinsko-zagorske županije, Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Donja Stubica, Općina Gornja Stubica i Stubičke Toplice te Hotela Matija Gubec.

Izložba radova može se razgledati do 28. veljače 2018. godine u radnom vremenu zabočke Gradske knjižnice Ksaver Šandor Gjalski, koja je i pokrovitelj izložbe.

Izvor: www.zagorje.com

Skip to content