Novosti

Zbog popularnosti Špičkovine često nam nestaju table s imenom’

Prvo dijete rođeno u rodilištu u Zaboku bilo iz Špičkovine, kao i prvo dijete rođeno u novoj bolnici

Zagorje je prepuno raznih zanimljivosti iz povijesti, a jedna od njih su i imena koja nose gradovi, mjesta, naselja i sela. Odlučili smo proputovati našim zelenim bregim i dolinama i otkriti odakle su stigli neobični nazivi koji krase zagorska mjesta. Naša prva stanica je Špičkovina. Mjesto koje je itekako postalo popularno otkad ju je u svojoj izjavi, u pozitivnom ili negativnom kontekstu, proslavio premijer Milanović, pa nakon toga malo tko ne zna da Špičkovina postoji, jedino je pitanje gdje se točno nalazi i otkuda joj tako neobičan naziv.

Priča iz narodne predaje

Špičkovina je naselje u sastavu Grada Zaboka koje prema popisu stanovništva 2011. ima 766 stanovnika. Smjestila se na rubnom dijelu i granici između grada Zaboka i općine Bedekovčina, a odlikuje se prepoznatljivim DVD – om i vatrogasnim zabavama koje su se nekada svakog vikenda odvijale u vatrogasnom domu, a i danas se taj običaj pokušava oživjeti. No, odakle Špičkovini taj naziv, doznali smo od zamjenice gradonačelnika Zaboka Nevenke Gregurić, koja se smatra dijelom Špičkovljankom. – Pretpostavlja se, jer je i u crkvenim knjigama tako zapisano, da je Špičkovina dobila ime po obitelji Špiček o kojoj se ne zna puno jer je nestala. Ono kaj se zna po pričanju ljudi, da je ta zadnja obitelj imala kćer koja je imala govornu manu, pa je, kak bi mi rekli u Zagorju, švistavo govorila. Priča koju sam ja čula od pokojnog Josipa Crneka kaže da je ta djevojka došla do njive k ženama koje su žele i sjela do njih. Imala je široke haljine, a nisu se nosile gaće. Bilo je vruće i hladila se rekavši ”nek mi se zrači moj špiček”. Eto, to je priča koju zna nekolicina ljudi – ispričala nam je Nevenka koja je rođena u Dubravi, ali je živjela jedno vrijeme u Špičkovini i tim se imenom uvijek ponosila.

Popularno ime

Osim što ju je proslavio premijer, Špičkovina se često spominje u humorističnim serijama te je postala tako popularna da često nastaje tabla s njenim imenom koju kradljivci ne uništavaju, već jednostavno odvezu. – Nama to naravno nije drago, ali znači da je mjesto popularno – dodala je Nevenka, kao i zanimljivost da je prvo dijete rođeno u rodilištu u Zaboku bilo iz Špičkovine, kao i prvo dijete rođeno u novoj bolnici. – Uz to je isto vezana zanimljivost. Prvo dijete u zabočkoj bolnici bilo je novorođenče Štefice Skozrit iz Špičkovine. Kad je naš dopisnik za Večernji list diktirao vijest telefonski bazi u Zagrebu, nikome nije bilo jasno oko prezimena i imena mjesta iz kojeg je, pa je moral iti v Zagreb da napiše točno – ispričala je. Smatra kako unatoč neobičnom imenu, niti jedan se Špičkovljan nikada nije sramio mjesta iz kojeg dolazi te nitko od mještana nije radi takvog naziva imao neki hendikep. A znaju li povijest imena svoga mjesta, upitali smo i mještane koji su nam ispričali sličnu priču kao i Nevenka, iako, kažu, nisu čuli da bi predaja o kćeri vlastelina bila točna, već da je njihovo mjesto, jednostavno, dobilo ime po vlastelinu Špičeku, pa smo posjetili i brijeg na kojem se nalazila njegova kurija. Iako nema ostataka, mještani su nam ispričali kako je na mjestu gdje je živio Špiček sagrađena zgrada škole u kojoj se sada, otkako je škola preseljena dolje u centar, nalazi obiteljska kuća.

Prvo dijete u zabočkoj bolnici bilo je novorođenče Štefice Skozrit iz Špičkovine. Kad je naš dopisnik za Večernji list diktirao vijest telefonski bazi u Zagrebu, nikome nije bilo jasno oko prezimena djeteta i imena mjesta iz kojeg je, pa je moral iti v Zagreb da napiše točno, kaže Nevenka Gregurić

Anketa:

Što kažu mještani?

Adela Kolar, Špičkovina:

Ime je nastalo prema vlastelinu Špičeku. Tu gore je jedan veliki brijeg na kojem je vlastelin Špiček imal svoju kuriju i po njegovom prezimenu je nastala Špičkovina.

Dražen Cujzek, Špičkovina:

Ja se sjećam priče od svoga dede koji je uvijek govorilda je mjesto dobilo ime po grofu Špičeku koji je tu živel na brijegu koji mi zovemo Trešnjevka.Tu se nalazi i kuća na mjestu kojem je bila grofova kurija, poslije je tu bila škola i učiteljski stanovi, a sad obiteljska kuća. Mislim da potomaka te vlastelinske obitelji više nema.
Izvor: Zagorski list

Skip to content