Novosti

Zbog radova na odašiljaču Sljeme prekidi TV programa

U razdoblju od 21. do 29. kolovoza, zbog zamjene antenskog sustava na odašiljaču Sljeme, moguće su poteškoće i prekidi u prijamu televizijskih programa, obavijestio je HRT.

Tijekom cijelog tog razdoblja s odašiljača Sljeme će se smanjenom snagom odašiljati programi MUX A (HTV1, HTV2, RTL TV i NovaTV) i MUX B (HRT3, HRT4, RTL2 i DomaTV).

Radovi neće utjecati na kvalitetu prijama drugih televizijskih programa (MUX D i MUX C&E), osim nekoliko kraćih prekida svih programa u trajanju do 3h tijekom noći na početku i pri završetku radova.

Odašiljač Sljeme pokriva široko područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Ličko-senjske županije, ukupno gotovo 2 milijuna stanovnika. Isto to područje istovremeno pokrivaju i drugi odašiljači pa navedeni radovi neće bitno utjecati na prijam televizijskih programa kod velike većine gledatelja.

Svim gledateljima koji tijekom navedenog razdoblja ostanu bez prijama televizijskih programa savjetujemo:

 1. Najprije na prijamniku pokrenuti pretraživanje programa, ručno na ciljanoj frekvenciji ili automatski na svim frekvencijama – moguće je ponekad primiti signal s nekog drugog odašiljača iz smjera približnog smjeru odašiljača Sljeme, ali na drugoj frekvenciji. Za pomoć kod traženja signala i frekvencija svih odašiljača može poslužiti INTERAKTIVNA KARTA.
 2. Ako prethodni korak ne uspije, tada treba zakrenuti antenu prema nekom drugom odašiljaču, u pravilu prema najboljem odašiljaču iz rezultata na INTERAKTIVNOJ KARTI.
 3. Ako niti nakon toga nema signala, potrebno je provjeriti antenu i instalacije (više o antenama).
 4. Više informacija možete naći na stranicama našeg Kontakt centra. Probleme u prijamu možete prijaviti (molimo navesti točnu lokaciju kako bismo mogli dati konkretne upute):
  1. besplatni telefon 0800-0897 (tijekom radova svaki dan i vikendom od 08-22h).

Prema planu izvođenja radova očekuju se sljedeći prekidi i poteškoće u prijamu signala:

 • 19. kolovoza, srijeda, u noći od 02:30 do 05:30 prekid odašiljanja MUX A i MUX B programa s odašiljača Sljeme
 • 21. kolovoza, petak, u noći od 02:30 do 05:30 prekid odašiljanja svih programa s odašiljača Sljeme
 • od 21. kolovoza do 29. kolovoza MUX A i MUX B će odašiljati smanjenom snagom. Zbog toga, prema procjeni, poteškoće u prijamu programa HRT, RTL i Nove TV može imati do 10 tisuća kućanstava, i to:
  • do 500 kućanstava će ostati bez mogućnosti prijama TV programa tijekom tog razdoblja, najvećim dijelom na području Karlovca, Tounja, Duge Rese, Gline, Topuskog, Hrvatske Kostajnice, Krapine, Kapele (BBž), Plitvica i dr.
  • ostali gledatelji, većinom na području Koprivničko-križevačke, Međimurske, Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, Varaždinske te Krapinsko-zagorske županije mogu ostvariti prijam signala s drugih odašiljača. Procjenjuje se da značajan dio tih gledatelja već prima signal s drugih odašiljača, a oni koji ostanu bez signala mogu novom pretragom programa na prijamniku ili promjenom smjera antene naći drugi signal.
 • 29. kolovoza, subota, prekid odašiljanja svih programa s odašiljača Sljeme u noći od 02:30 do 05:30 te uspostava normalnog odašiljanja.

Na INTERAKTIVNOJ KARTI možete provjeriti koje televizijske programe, na kojim frekvencijama/kanalima i s kojih odašiljača je moguće gledati na bilo kojoj lokaciji u RH. Tijekom radova, na interaktivnoj karti će se prikazivati pokrivanje uz smanjenu snagu MUX A i MUX B odašiljača Sljeme.

Ovisno od vremenskih prilika moguća su manja odstupanja planiranih termina.

Izvor: Radio Zabok

Objavljeno 20.8. 2015.

Skip to content