Novosti

Zbog velikog interesa učenika – škole traži dodatnu suglasnost za upise

U prvom upisnom krugu ljetnog roka upisalo se 1.454 učenika u devet zagorskih srednjih škola. Drugi upisni krug u ljetnom roku bio je u ponedjeljak 11., objava rezultata 12., a upisi u srijedu, 13.srpnja. Nakon prvog upisnog kruga u ljetnom roku u srednjim školama u Zagorju su ostala 54 slobodna mjesta, dok će podaci o broju upisanih u drugom krugu ljetnog roka, koji se održao u ovom tjednu, biti poznati naknadno. Donosimo ih u idućem broju. – Već u prvom krugu ljetnog roka sva svoja mjesta popunile su SŠ Krapina, SŠ Zlatar, SŠ Konjščina, SŠ Pregrada i Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Ostalo je 5 mjesta u gimnazijama, 7 u četverogodišnjim strukovnim školama i 42 u trogodišnjim zanimanjima. SŠ Oroslavje ima 22 slobodna mjesta, od čega 11 za stolare, SŠ Zabok četiri mjesta za konobare, Glazbena škola Pregrada pet slobodnih mjesta, a SŠ Bedekovčina 26 – doznajemo od pomoćnice predstojnice Ureda državne uprave u Krapinsko-zagorskoj županiji Jadranke Cesarec.

Mali interes za stolare

Podsjetimo, ove školske godine osnovnu je školu u našoj županiji završilo 1.625 učenika, a Ministarstvo prosvjete odobrilo je za upise 1.520 slobodnih mjesta. Očito premalo, iako se računalo, a i praksa je pokazala dosad, da se dosta učenika upisuje i u srednje škole van naše županije, te nikada nije bio problem za upise, već je mjesta i ostalo. Ove godine dogodila se nezapamćena navala za upis u srednje škole u našoj županiji. Loša ekonomska i financijska situacija, te subvencioniranje prijevoza, ali i otvaranja Učeničkog domau Pregradi vjerojatno su razlozi zbog čega se dio učenika nije upisao u srednje škole u Zagreb, odnosno van naše županije. Zbog toga su zagorske srednje škole zatražile od resornog ministarstva suglasnost za odobravanje dodatnih upisnih mjesta u postojeća razredna odjeljenja.To im je i odobreno. SŠ Pregrada zatražila je suglasnost za upis još 20 učenika (po 4 u gimnazije, medicinske sestre, farmaceutske tehničare, fizioterapeute, kuhare i konobare).

Gimnazija A.G. Matoša Zabok tražila je 4 upisna mjesta (2 mjesta u jezičnoj i 2 u prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji), SŠ Konjščina 20 učenika (4 tehničara za elektroniku s primijenjenim računalstvom, 4 komercijalista, 2 autoelektričara, 2 elektromehaničara, 4 automehaničara i 4 prodavača). Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok zatražila je upis za još 12 učenika (4 medijska tehničara, 4 web dizajnera, 2 grafičara tiska i 2 grafičara dorade). SŠ Krapina zatražila je upis za još 26 učenika (4 u prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji, 4 u jezičnoj, 4hotelijersko-turističkih tehničara, 4 CNC operatera, 4 bravara, 2 prodavača, 2 elektromehaničara i 2 elektroinstalatera). Objava slobodnih upisnih mjesta za jesenski upisni rok bit će najkasnije do 19. kolovoza. Prijave za upis primat će se 22. kolovoza od 8 do 16 sati. Objava rezultata je 23. kolovoza najkasnije do 12 sati, dok je sam upis 24. kolovoza od 8 do 16 sati i 25. kolovoza od 8 do 12 sati.

(M. Bašak)

Okvir

– Prvi dan upisa do podneva bili smo gotovo popunjeni. Najviše interesa bilo je za gimnazije što nije trend samo u našoj županiji, već u cijeloj Hrvatskoj. Nakon toga, najviše interesa učenika bilo je za zanimanje upravni referent čiji je program visoko rangiran u pogledu znanja, slično kao i gimnazijski, te za zanimanje tehničar za računalstvo. Iznenađujući interes bio je za tehničara za logistiku i špediciju, jedino takvo zanimanje u Krapinsko-zagorskoj županiji u koje SŠ Zlatar učenike sad upisuje po četvrti put – rekla je ravnateljica SŠ Zlatar Zdenka Rogina.

Okvir2

– U prvom krugu ljetnog roka SŠ Krapina također je popunila sve svoje programe. Najviše interesa je bilo za opću gimnaziju, te za program tehničar za računalstvo, dok nam se ove godine na 28 slobodnih mjesta za CNC operatera prijavilo čak 56 učenika. U obrtničkim strukovnim programima ostala su neraspoređena 22 učenika, koje ćemo također sve upisati ovom dodatnom roku suglasnošću Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta -rekla je pedagoginja u SŠ Krapina Mirjana Laginja.

Lead

Već u prvom krugu ljetnog roka sva svoja mjesta popunile su SŠ Krapina, SŠ Zlatar, SŠ Konjščina, SŠ Pregrada i Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

Izvor: Zagorski list

Skip to content