Da se iz tradicionalnih namirnica mogu napraviti kreativna i nova jela, dobro zna Zdenko Brlić, majstor kuhar iz Restorana Zaboky. Povodom blagdana Uskrsa podijelio je s nama nekoliko recepata s kojima se možete poigrati. – To su moji originalni autorski recepti, u kolaču se primjerice koristi Red Bull, što još nitko nije napravio. U receptima nisam navodio postupak, jer je baš u tome čar, da se gazdarice poigraju kod pripremanja jela i nadograđivati ih. Ova jela mogu se kombinirati s drugima, primjerice k predjelu Probranim jajcima može ići kuhana šunka – kaže kuhar Brlić. (sp)
Recepti:
Vuzmeni čučeki
1 kg brašna
2 dl mlijeka
2,5 dl red bulla (prijedlog kuhara)
40 g kakao maslaca
3 žlice meda
Prstohvat soli
30 g kvasa
2 jaja
(tijesto treba biti malo tvrđe, inače se slastice teško formiraju)
Som ispod meljina
200 g som fileta
100 g krumpira
40 g šparoga
2 lista blitve
1 prstohvat šafrana
Maslac
Sol po potrebi
1 nevenov cvijet
(količina za jednu osobu)
Prebrana jajca
2 jajca
20 g kravljeg sira
3 g ribanog hrena
Soli po potrebi
Ocat
List peršina
Sok od cikle
(jaja kuhati u namašćenom kalupu)