Novosti

ZDRAVLJE I PREVENCIJA OB Zabok u borbi protiv dijabetesa

ZABOK- Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti, Opća bolnica Zabok podržala je akciju pod geslom ‘Zaštitimo našu budućnost’, organiziravši prošle srijede besplatno mjerenje glukoze u krvi i indeksa tjelesne mase. Akciji se odazvalo gotovo dvije stotine građana kojima su medicinske sestre Odsjeka za dijabetes i endokrinologiju Odjela za internu medicinu nakon mjerenja podijelile informativne letke i davale korisne savjete o prehrani i fizičkoj aktivnosti. Mnoge je iznenadio podatak da u Hrvatskoj ima oko 320 tisuća osoba kojima je dijagnosticirana šećerna bolest, a procjenjuje se da ima još isto toliko onih koji boluju od dijabetesa, a da toga nisu ni svjesni. U gradovima diljem Hrvatske održane su slične akcije kojima je cilj javnost upozoriti na opasnost u slučaju da se bolest ne otkrije na vrijeme, te oboljelima približiti nove informacije o mogućnostima liječenja i važnosti poznavanja vlastite bolesti.

-Dijabetes se nažalost najčešće dijagnosticira kada se pacijenti jave zbog već nastalih komplikacija pa je liječenje dugotrajno i skupo. Upravo zbog toga, ovakve screening akcije su neobično bitne za rano otkrivanje bolesti, početak liječenja i smanjenje pojava komplikacija. Studije predviđaju da će se broj oboljelih od dijabetesa u svijetu udvostručiti do 2025. godine, što ukazuje na važnost prevencije i liječenja. Iz tog ćemo razloga ovakve akcije puno češće provoditi, a u planu nam je i otvaranje dijabetološke ambulante i dnevne bolnice za dijabetes u sklopu OB Zabok kako bi se još aktivnije uključili u borbu protiv ove bolesti-objasnio je ravnatelj Opće bolnice Zabok dr. Ivan Švajger.

Lead: Novi zamah borbi protiv dijabetesa dat će i simpozij s međunarodnim sudjelovanjem koji se u organizaciji Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma u sklopu tradicionalnih Dana dijabetologa održava od 22. do 24. studenog u Termama Tuhelj.

Izvor: Zagorski list

Skip to content