Novosti

ZDS-ovci sazvali tiskovnu konferenciju za novinare i progovorili o zdravstvenoj i prometnoj problematici

Čelni ljudi Zagorske demokratske stranke, dopredsjednik Višeslav Ćuk, glavni tajnik Darko Buklec i politički tajnik Marijan Obestar na tiskovnoj konferenciji, održanoj prošle srijede u Zaboku istaknuli su tri ključne teme: stanje u zdravstvu KZŽ, prometne probleme i povezanost, te posljedice koje bi se dogodile prodajom profitabilnih poduzeća.

– Sredstva koje su namijenjena OB Zabok su drastično srezana, što će se u zabočkoj bolnici koja je ionako u teškoj financijskoj situaciji odraziti i na kvalitetu zdravstvenih usluga prema građanima naše županije – istaknuo je kao goruću problematiku, Višeslav Ćuk, dopredsjednik ZDS-a. Čuk smatra kako su kriteriji za raspodjelu sredstava nepravilni i traži od resornog ministarstva da još jednom razmotri limite.

Ćuk: ‘Premalo novaca za OB Zabok’

– Nepravedno je da limit OB Zabok bude manji od limita čakovečke bolnice koji ima manji broj pacijenata. Do sada se zapostavljalo ulaganje u zdravstvo naše županije. Smatrali smo da je to zbog toga jer je jedna vlast bila na državnoj, druga na županijskoj razini, ali sada kada se ta situacija promijenila, očekujemo i ispravak te nepravde – poručio je Ćuk. Ukoliko Ministarstvo zdravlja želi skratiti listu čekanja, to ne može bez ulaganja u zdravstvo i liječnike – rekao je Ćuk. Pozdravio je odluku dr. Rajka Ostojića da se vrate nagomilani dugovi prema veledrogerijama.

Stav ZDS-a je kako je Zagorje drastično prometno zapostavljeno u odnosu na regije južne Hrvatske, te pozivaju Vladu da ubrza proces gradnje brze ceste Mokrice-Popovec- Marija Bistrica, paralelne ceste Krapina-Zabok, kao i da se otkrije što piše u ugovoru između koncesionira autoceste i Vlade. ZDS sumnja da je dogovoreno da se namjerno zaustavlja gradnja paralelne ceste kako bi se zarađivalo na autocesti.

Ćuk je naglasio kako će Zagorci opet biti financijski pogođeni jer će većina biti primorana plaćati skupu cestarinu koristeći autocestu zbog rekonstrukcije Stare zagorske magistrale.

Politički tajnik Marijan Obestar kao dugogodišnji prijevoznik govorio je o problemima lokalnog prometa, konkretno navodeći primjer ceste u Kašini koja se rekonstruira, pa je obilazni pravac do Marije Bistrice, preko Novog Marofa čime se gubi i vrijeme i novac.

Obestar: ‘Protiv prodaje državne imovine’

Obestar je naglasio i da se ZDS protivi bilo kakvoj prodaji državne imovine kao što je to bio slučaj dosada, navodeći primjer Petrokemije koja je strateški važna za Hrvatsku, jer proizvodi hranu za naši hranu, vrlo dobro posluje, te zapošljava 4.000 radnika koji bi se privatizacijom zasigurno, pokazala je hrvatska praksa, našli na ulici. Dr. Ćuk pak prisjetio se prodaje Plive, velike i jake farmaceutske kompanije, čime smo dozvolili, naglasio je, da nam se jeftini lijekovi proizvode po znatnom skupljim cijenama i pod drugim imenom. Glavni tajnik ZDS-a Darko Buklec osvrnuo se na preskupo osiguranje vozila za Zagorce, tražeći hitnu izmjenu ove nepravde za građane Zagorja koji su time degradirani.

Okvir, ali ga deni nekud iznad teksta u crvenu boju i sa slikom OB Zabok

UPITNA KOALICIJA ZDS traži službenu podršku SDP-a na koalicijskom vijeću

– Nezaobilazna tema, iako nije bila na dnevnom redu ZDS-ovaca, bilo je aktualna situacija u OB Zabok i medijski napisi o šokantnim nalazima HZZO-a.

– Izvješće je to od 77 stranica u kojima nema šokantnih nalaza o ilegalnom odjelu dječje kirurgije, već su navedene pogreške u radu i druge administrativne pogreške. OB Zabok nije bolnica ‘slučaj’ kao što su je to nezadovoljni pojedinci tzv. neradnici koji se hvale da imaju podršku županijskog vodstva SDP-a, htjeli prikazati, stoga će ZDS kao koalicijski partner tražiti službenu podršku ravnatelju dr. Stanku Belinu na koalicijskom vijeću- naglasio je dr. Ćuk. Koalicijsko vijeće sastoji se pet stranaka: SDP-a, ZDS-a, HNS-a HSU-a, A-HSS –.Župan Siniša Hajdaš Dončić koji odlazi na novu funkciju u Ministarstvo prometa rekao da će seo svemu izjasniti na sjednici Upravnog vijeća. Što će se događati u narednim danima, vidjet ćemo, no ZDS-ovci su dali do znanja da ukoliko ne dobe podrške, izlaze iz vladajuće koalicije. Ćuk dodaje kako je mjesto ravnatelja dio koalicijskog sporazuma, slikovito upotrijebivši Čačićevu retoriku: ‘Ako sam ja trener, onda valjda mogu birati svoje igrače’. Je li ovo kraj koalicijskog braka SDP-a i ZDS-a uskoro će se pokazati. (M. Bašak)

ĆUK: Sredstva koje su namijenjena OB Zabok su drastično srezana, što će se u zabočkoj bolnici koja je ionako u teškoj financijskoj situaciji odraziti i na kvalitetu zdravstvenih usluga prema građanima naše županije.

ZDS sumnja da je dogovoreno da se namjerno zaustavlja gradnja paralelne ceste kako bi se zarađivalo na autocesti.

Izvor: Zagorski list

Skip to content