Novosti

ZELENA DVORANA – film RODBINA 14. 11. 2018 u 19 sati

film RODBINA 14. 11. 2018 u 19 sati

Vitalij Manski – Njemačka, Latvija, Estonija, Ukrajina 2016. – 114′

– dokumentarni

Srijeda, 14.11.2018. u 19 sati Zelena dvorana,

Trg D. Domjanića 6, Zabok

Ulaz slobodan

Redateljeva obitelj postaje predmet precizne i dubinske analize podijeljene Ukrajine, a pokazuje i da je dihotomija na kojoj inzistiraju mediji, ona o istoku protiv zapada, pogrešna i uglavnom promašuje perspektivu Ukrajinaca.


Redatelj Vitalij Manski odlučuje proputovati regiju i posjetiti obitelj nakon Ukrajinske revolucije 2013. godine. Pred kamerom razgovara s članovima obitelji u Ukrajini, na Krimu i u Donjecku, nadajući se da će tako bolje shvatiti kako politički događaji djeluju na lokalno stanovništvo. Manski vodi gledatelja na putovanje tijekom razdoblja između svibnja 2014. i svibnja 2015. godine. O situaciji u zemlji razgovara sa svim članovima obitelji: majkom, djedom i tetama. Raspravljaju o složenim pitanjima, na primjer o tome koliko je važno gdje i s kim čovjek živi. Za to vrijeme odvijaju se događaji koji odjekuju u svjetskim medijima, primjerice obaranje zrakoplova Malaysia Airlinesa na letu 17. Manskijevo osobno putovanje otkriva kako napeti odnosi između Rusije i Ukrajine uzrokuju sve zategnutiji odnos između njegovih teta. Kako redateljevo putovanje odmiče, tako politički događaji sve više utječu na odnose u njegovoj obitelji – a neminovno i na njega samog.


Vitalij Manski, rođen 1963. godine u Ukrajini, diplomirao je na Državnom institutu za film S. A. Guerassimov. Jedan je od najcjenjenih suvremenih ruskih redatelja i producenata dokumentarnog filma. Nakon prvog dokumentarca 1989. godine snimio je više od trideset filmova prikazivanih i nagrađivanih na festivalima diljem svijeta. Predsjednik je Artdokfesta, godišnjeg festivala dokumentarnog filma u Moskvi.

Njegov film Ispod sunca iz 2015. godine prikazan je u domaćim kinima kao i u našem redovnom programu. event > https://www.facebook.com/events/364406024099497/trailer >https://www.youtube.com/watch?v=3YIaTIg_AEQ

PROGRAM POTPOMOGNUT SREDSTVIMA: HRVATSKI AUDIOVIZUALNI CENTAR, ZAKLADA KULTURA NOVA, KRAPINSKO ZAGORSKA ŽUPANIJA

Skip to content