Novosti

Zelena dvorana – TONI ERDMANN – humana i urnebesna komedija, 15. 02. 2017. u 19,30 sati

Najšašavija komedija prošle godine i njemački kandidat za OSCARA na programu kina u Zelenoj dvorani u srijedu, 15. veljače u 19:30 sati.

Film je dobio glavne nagrade ‘’Europske filmske akademije’’, uz nagradu za najbolji film, najbolju žensku i mušku glavnu ulogu, Maren Ade je proglašena najboljom redateljicom i scenaristicom te time postala prva žena koja je dobila ovu prestižnu nagradu.

TONI ERDMANN

Maren Ade – Njemačka, Austrija 2016 – igrani – 162′
ZELENA DVORANA, Trg Dragutina Domjnaića 6, Zabok
Ulaz besplatan

SINOPSIS:
Winfried ne vidi često svoju zaposlenu kćerku Ines. Iznenada, nakon što mu je umro pas, ovaj profesor glazbenog odlučuje je iznenaditi posjetom. Neobičan potez jer je Ines ozbiljna žena od karijere koja radi na važnom projektu kao korporativni strateg u Bukureštu. No, kako bi se pogledali u oči, zemljopisna im promjena ne pomaže. Šaljivdžija Winfried svoju kćerku voli izluđivati jeftinim šalama. Još su gora njegova narušavanja njezina rutinskog životnog stila koji se sastoji od dugih sastanaka, hotelskih barova i poslovnih izvještaja. Otac i kćerka dogovore se da to mora prestati pa se Winfried vraća u Njemačku. Tamo stvara svoj slatkorječivi alter ego po imenu Toni Erdmann. Prerušen u odrapano odijelo, neobičnu periku te još neobičnije zube, Toni upada u Inesin poslovni život, predstavljajući se kao life coach njezina direktora. Kao Toni, Winfried je čvršći i ne povlači se, što je Ines izazov. Što su agresivniji, to postaju bliži jedan drugome. U tom ludilu, Ines počinje shvaćati da njezin ekscentrični otac, nakon svega, zaslužuje mjesto u njenom životu.

NAGRADE I FESTIVALI:
Cannes Film Festival 2016. – nagrada FIPRESCI
Nagrada LUX 2016. – finalist
San Sebastián International Film Festival 2016. – nagrada FIPRESCI

BIOGRAFIJA:
Maren Ade njemačka je redateljica, scenaristica i producentica. Njezin debitantski film ‘The Forest for the Tree’ osvojio je priznanje žirija na Sundance Film Festivalu, a drugi film (‘Everyone Else’) berlinkog Srebrnog medvjeda. ‘Toni Erdmann’ prvi je njemački film uvršten u natjecateljski program Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu u proteklih deset godina.

PROGRAM POTPOMOGNUT SREDSTVIMA: HRVATSKI AUDIOVIZUALNI CENTAR, ZAKLADA KULTURA NOVA, MINISTARTVO KULTURE RH

Ukoliko želite primati obavijesti o našim izložbenim, filmskim, koncertnim i ostalim programima, javite nam se na mail zelena.dvorana@gmail.com!

Skip to content