Novosti

Zimska služba spremna je za snijeg, a raspolaže s 2.500 t soli i 2500 m3 sipine

Vincelj ističe da u uvjetima prosječne zime kakva se i očekuje, za sipinu, sol, mehanizaciju i ljudski rad bi trebalo biti dovoljno od 4,5-6 mil. kuna, ili 30- 40% sredstava koja na godišnjoj razini imamo i za ljetno i za zimsko održavanje cesta

Županijska uprava za ceste Krapinsko-zagorske županije i ove godine vodit će brigu o 650,40 kilometara županijskih i lokalnih cesta u zimskim uvjetima, u 137 kalendarskih dana i to u razdoblju od 15.11.2016. do 31.03.2017.

Od posipala planirana je potrošnja 2.500 tona soli i 2.500 m3 sipine, a pripremljeni materijal, strojevi i ljudi kreću s 5 mjesta pripravnosti. To su Krapina, Pregrada, Zlatar Bistrica, Zabok i Donja Stubica. U radu zimske službe sudjeluje 3 kamiona i 8 unimoga sa montiranom kompletnom opremom – ralicama i roto-posipačima te 5 utovarivača / rovokopača – doznajemo od ravnatelja Županijske uprave za ceste KZŽ Željka Vincelja.

Vincelj ističe da u uvjetima prosječne zime kakva se i očekuje, za sipinu, sol, mehanizaciju i ljudski rad bi trebalo biti dovoljno od 4,5-6 mil. kuna, ili 30- 40% sredstava koja na godišnjoj razini imamo i za ljetno i za zimsko održavanje cesta. – U tim okvirima kretao se i trošak zimske službe u protekle tri zime, ali ne daj Bože da se ponovi ona duga i sniježna zima s 2012. / 2013., koja nam je odnijela skoro 11 mil. kun aili 70% sredstava koja na godišnjoj razini imamo i za ljetno i za zimsko održavanje cesta – rekao je ravnatelj ŽUC-a. U razdoblju od 15.11. do 31.12.2016., a što je trećina ukupnog trajanja zimske službe utrošeno 518 t soli i 796m3 sipine, što je oko 26% ukupno planiranih količina posipala. Izvođenje radova zimske službe ugovoreno je s poduzećem Županijske ceste Zagrebačke županije Zelina.

Cesta se u zimskim uvjetima smatra prohodnom ukoliko je njome moguće odvijanje prometa s vozilima koja imaju zimsku opremu. Iznimno, zimska služba nije dužna osigurati prohodnost na cesti u uvjetima vrlo teških vremenskih prilika. Pod osiguranjem prohodnosti podrazumijeva se da je cesta iz I. i II. razine prednosti (autoceste i državne ceste) prohodna ako visina snijega na kolniku ne prelazi 10 cm, a na drugim cestama (županijske i lokalne ceste) 15 cm i ukoliko je promet moguć s vozilima koja imaju zimsku opremu.

Iznimno, zimska služba nije dužna osigurati prohodnost na cesti u uvjetima vrlo intenzivnog snježenja i uz olujni vjetar i pojavu velikih snježnih zapuha ili snježnih lavina. Isto vrijedi i za iznenadno nastalu poledicu na većem području npr. zbog ledene kiše, koju nije moguće otkloniti s raspoloživim sredstvima.

Izvor: Zagorje.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content