Novosti

Zlatna jesen zabočka

Uz prigodni program na Trgu K. Š. Gjalskog, na kojemu se okupilo prilično ljudi, nastavljena je manifestacija Zlatna jesen zabočka javnim proglašenjem rezultata ocjenjivanja uređenja balkona, prozora, okućnica, cvjetnjaka i očuvanja tradicijske kulture na području grada Zaboka. – Odbor za ekologiju već dvadeset i jednu godinu dodjeljuje priznanja najuspješnijima. Kroz to vrijeme je 550 domaćinstava primilo priznanja i bilo nagrađeno za svoj trud.

Eko patrola u obilasku

Eko patrola za ocjenjivanje je početkom mjeseca kolovoza i u rujnu obišla cijelo područje, a posebna pozornost posvećena je ekološkom i tradicionalnom aspektu uređenja i očuvanja okoliša. Svi zajedno možemo biti ponosni, jer se ulaže veliki trud na uređenju okućnica, rekla je u pozdravu predsjednica odbora, zamjenica gradonačelnika Nevenka Gregurić. Dvadeset je domaćinstava nagrađeno trajnicama koje će dodatno uljepšati njihova dvorišta i vrtove, a posebna su priznanja za uređenje prostora primili Zaboky selo i Zagorski vodovod Zabok.

-U ove smo akcije krenuli prije dvadeset godina da zahvalimo ljudima koji se trude na uređenju svojih prostora i kako bismo i druge stimulirali. Akcija je potpuno uspjela i danas se je već teško odlučiti kome dati nagradu, koga izdvojiti, kako u gradu, tako i u okolnim naseljima. Rezultat proglašavamo na javnome mjestu da svi vide koji su to ljudi koji Zabok čine ljepšim, naglasio je gradonačelnik Ivan Hanžek.

Štandovi s domaćim proizvodima

Na pozornici su se smjenjivali mlađi Zabočani, koji tako razvijaju svijest o potrebi očuvanja okoliša. Polaznici vrtića Zipkica izveli su igrokaz s pjevanjem, plesom i recitacijama, ukrašeni jesenskim bojama ili obučeni u zagorsku narodnu nošnju, a nastupili i učenici Područne škole Špičkovina. Pridružila im se mlađa folklorna skupina KUD-a Zabok, kao i najpoznatiji zabočki glazbenik Tomislav Goluban. Za sve vrijeme na okolnim štandovima mogli su se po povoljnim cijenama kupiti bučno ulje i koštice; prirodni voćni sirupi, kruške, jabuke i patati; pletene košarice, cvijeće i ukrasi; džemovi, pekarski proizvodi i vina zabočkih obrtnika i OPG-a. (nca)

Nagrađeni:

Ljubica Lihter, Mirjana Crnek, Ivana Videk i Nevenka Tkalec iz Špičkovine, Stjepan Spevec iz Dubrave Zabočke, Snježana Mak Babić i Božena Šamec iz Grdenci, Štefica Pevec iz Brega Zabočkih, Sanja Mihovilić iz Martinišća, Štefica Krajačić iz Huma Zabočkog, Davorka Šivalec Junković iz Jakuševca, Marija Kušan iz Luga Zabočkog, Tatjana Belina iz Prosenika Začretskog, Đurđa Tršinski iz Naselja Tršinski, Emilija Vrančić iz Ljubljanske, Ivan Varga iz Nazorove, Biserka Krmek sa Đačkoga puta, Marija Kovačićek i Vlasta Plečko iz ulice Matije Gupca i Matija Vrančić iz Šenoine.

Izvor: Zagorski list

Skip to content