Novosti

ŽUPAN KOLAR: Danas ću zatražiti pomoć u sanitetskom materijalu jer su zalihe jako male, skoro da ih i nema

Zasipani smo jučer i danas sa stotinu zahtjeva za propusnice, a građanima ih izdaju poslodavci, doktori i lokalni stožeri općina i gradova, a ne županijski Stožer – rekao je Ferek – Jambrek

Na današnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite KZŽ, načelnik Stožera Anđelko Ferek – Jambrek apelirao je na građane da ne putuju nepotrebno te ponovio da županijski Stožer nije nadležan za izdavanje propusnica.

– Zasipani smo jučer i danas sa stotinu zahtjeva za propusnice, a građanima ih izdaju poslodavci, doktori i lokalni stožeri općina i gradova, a ne županijski Stožer – rekao je Ferek – Jambrek, apelirajući i na vozače i vlasnike poduzeća da sve relevantne informacije što se tiče karantene i samoizolacije potraže na web stranici Krapinsko – zagorske županije.

O stanju u OB Zabok govorio je ravnatelj Tihomir Vančina. – Kroz jučerašnji dan uzeli smo 100 briseva i popeli se na 28 pozitivnih na koronavirus. Pacijenti koji su pristigli tijekom jučerašnjeg dana u izolaciju su testirani. U prostoru izolacije imamo pacijente lošijeg odnosno srednjeg stanja i čekamo nalaze – rekao je Vančina te pozvao građane da s obzirom na hladnoću i snijeg budu što više doma, a ako izlaze da se toplo odjenu i paza na zdravlje, jer će zbog vremenskih prilika biti sigurno više onih s kašljem i temperaturom. Vančina se osvrnuo i na jučerašnju situaciju, kada je utvrđeno da je pacijentica s upalom pluća zaražena koronavirusom. – U izolaciji je 19 medicinskih sestara i 6 liječnika, a pacijenti s jedinice intenzivnog liječenja su i dalje tamo i dobrog su stanja. S njima postupamo kao kod sumnje na COVID – 19 pozitivne. Nema zastoja u obavljanju redovne zaštite našim pacijentima – rekao je Vančina.

Epidemiolog dr. Ivan Lipovac napomenuo je da sada traje faza traženja kontakata novozaraženih. – Većinu smo našli, i dalje ih tražimo, nije to lagan posao. Nakon ovog u bolnici provedena je dezinfekcija, a sada je bitno da kontakte što prije nađemo, da ih stavimo u samoizolaciju da bi suzbili daljnje širenje bolesti – rekao je Lipovac. Na novinarsko pitanje odgovorio je da su novozaraženi većinom kontakti prvozaraženog pacijenta, koji je društvenim kontaktima zarazio dosta ljudi. Što se tiče pacijentice od jučer, provjereno je oko 30 kontakata, djelatnika bolnice i obiteljskih kontakata, rekao je dr. Lipovac.

Župan Željko Kolar istaknuo je da je donio odluku o proglašenju elementarne nepogode za Grad Donju Stubicu i Općinu Gornju Stubicu, na temelju zahtjeva gradonačelnika i načelnika. – Utvrđeno da je šteta na području općine Gornja Stubica preko 30 milijuna kuna, a na području Donje Stubice preko 10 milijuna kuna, što nekoliko puta prelazi 20 posto izvornih prihoda koliko je potrebno da se proglasi elementarna nepogoda, pa i proračun. Postoji mogućnost proglašenja elementarne nepogode i za Općinu Marija Bistrica, nakon prcjene komisije – kaže župan, dodajući da je šteta zapravo i veća jer se u do sada zbrojene svote ne ubrajaju štete na crkvama, marijabistričkom Svetištu, Dvorcu Stubički Golubovec, Kajkavijani i drugim objektima pod zaštitom. – Najtragičnije je da 12 obitelji još od nedjelje ne živi u svojim kućama, a nakon obilaska komisije u Gornjoj Stubici 30 -ak objeta će se morati srušiti jer je statika poremećena i objekti nisu za adaptaciju, a 12 objekata za grad Donju Stubicu. Šteta je ogromna, nakon koronavirusa i potresa imamo dodatne vremenske nepogode, hladnoća i vjetar ne pridonose mogućnosti sanacije štete na objektima, krovovima i otklanjanja ostataka dimnjaka. U Slanom Potoku nema niti jedne kuće koja nije pretrpjela neke štete, Hižakovec i Donja Podgora dosta su stradali – dodaje župan, ističući da ga je nazvao i predsjednik RH Zoran Milanović te se raspitivao o stanju u KZŽ što se tiče koronavirusa i potresa.

Kolar je napomenuo da će se danas zatražiti pomoć u sanitetskom materijalu jer su zalihe jako malo, odnosno skoro da ih i nema. – Od civilne zaštite pozvani smo da podignemo jedan kontigent opreme za bolnicu, Zavod, Hitnu i Dom zdravlja, a s obzirom kako se korona širi, i uvode se u sustav se i druge zdravstvene ustanove i nema dovoljno opreme. Razumijevajući svu situaciju koja se događa u Hrvatskoj, nadam se da će biti dosta opreme da zaštitimo medicinski kadar koji brine o oboljelima. Svojim kanalima možemo nabaviti kirurške maske i rukavice, ali zaštitna odjela i posebne maske za zaštitu zdravstvenih djelatnika ne možemo sami nabaviti na tržištu – napomenuo je Kolar, dodajući da će kontaktirati ministra Beroša, ravnateljicu Hitne, iako vjeruje da nacionalni Stožer o tome vodi brigu.

Župan je dodao da se Poduzetnički centar KZŽ stavlja na raspolaganje svim poduzetnicima i obrtnicima iz KZŽ za besplatnu pripremu svih papira koji su potrebni da bi se mogle iskoristiti gospodarske mjere Vlade RH, a imenovan je i tim unutar Županije koji radi na rebalansu proračuna i na izradi modela bespovratnih sredstava za poduzetnike i male obrtnike, koji će biti spreman do kraja tjedna. – Danas bih želio uputiti posebnu zahvalu, pozdrav i podršku radnicama i radnicima koji rade i u ovom trenutku proizvode za strojevima, da bi stanovništvo imalo namirnice za normalno funkcioniranje – istaknuo je župan Kolar.

Izvor.Zagorje.com

Skip to content