Novosti

Dječji vijećnici Grada Zaboka zasjedali posljednji puta u IV. mandatu

Vijećnici su se prisjetili svih tema, aktivnosti, radionica, susreta i projekata koje su provodili u te dvije godine mandata, a bilo ih je zaista puno.

Mnogobrojne aktivnosti i projekti

Dječji vijećnici su se educirali na teme koje su si sami zadali Programom rada kao što su: Slobodne aktivnosti, Školica lijepog dječjeg ponašanja, Ovisnosti, Ravnopravnost spolova, Uloga medija u razvoju djeteta, Subkulture, Institucije, Dječja prava, Volontiranje, Djeca bez adekvatne roditeljske skrbi, Tradicijska kultura, Ekologija i Zaštita životinja, a u tome su im pomogli savjetnik za DGV Karlo Kralj i voditeljica Jasenka Borovčak te su često imali i goste-stručnjake na svojim sjednicama. Bili su uključeni u nekoliko projekata koje je provodio Savez društava Naša djeca Hrvatske: „Djeca i mladi ne priznaju granice“, Budi NEovisan“ te su sudjelovali na nekoliko susreta Dječjih vijeća Hrvatske, na Međunarodnoj konferenciji u Zagrebu, radionicama i Kampu „Sto ljudi-sto ćudi. Proveli su dva vrlo zahtjevna projekta „Poboljšajmo parkove u gradu“ i „Zdravo i fino“.

Važni projekti

Projektom „Poboljšajmo parkove u gradu“ zajedno s Gradom Zabokom i sudjelovanjem mnogobrojnih volontera te organiziranjem „Humanitarnih karaoka“ obnovljena su, uređena i dodatno opremljena sva dječja igrališta i parkovi u gradu, a napravljena i dva nova.

Projekt „Zdravo i fino“ imao je za cilj promovirati, odgajati i obrazovati djecu i mlade o zdravoj prehrani, a djeca vijećnici su aktivno sudjelovali u pripremi zdravih obroka i vršnjačkoj edukaciji u školi. Projekt je rezultirao izdavanjem kuharice „Zdravo i fino – priče iz zdrave kuhinje za djecu i odrasle“.

Nagrada

Za svoj veliki trud Dječje gradsko vijeće povodom Dana Grada Zaboka 2012. godine, u znak javnog priznanja za izuzetne zasluge i rezultate kojima doprinosi razvoju grada Zaboka dobilo je Plaketu Grada Zaboka koja je uručena na svečanoj sjednici povodom Dana Grada 25. svibnja 2012.

Uspješna suradnja s Gradom

Istaknuto je kako su vrata ureda gradonačelnika Ivana Hanžeka za njih uvijek otvorena, a njihovi prijedlozi saslušani i realizirani što je i cilj Dječjeg gradskog vijeća i dječje aktivne participacije koja je u gradu Zaboku na visokom nivou upravo zahvaljujući vrlo uspješnoj suradnji s gradonačelnikom i Gradskim vijećem koji uvažavaju dječja mišljenja i prijedloge.

Novi izbori

Vijećnice IV. saziva Anja, Ema, Irena i Nika održat će početkom rujna u Osnovnoj školi K.Š. Gjalskog prezentaciju o postignućima IV. saziva DGV-a te će se izbori za peti mandat Dječjeg gradskog vijeća Grada Zaboka održati do kraja rujna.

Pripremila: Jasenka Borovčak

Skip to content