Novosti

Europska Komisija predstavila konačne rezultate drugog poziva natječaja WiFi4EU: Zabok je na listi onih JLS koje će dobiti besplatan Wi Fi !

Grad Zabok osvojio 15.000€ za Wi-fi hotspot

Grad Zabok uspješno se je prijavio na program “WiFi4EU” koje provodi Europska komisija, namijenjen je svim zemljama članicama EU, a odnosi se na 100%-tno sufinanciranje izgradnje WiFi infrastrukture za jedinice lokalne samouprave na lokacijama kao što su trgovi, parkovi, knjižnice, muzeji, javne ustanove, zdravstveni centri i tome sl.

Europska komisija je objavila rezultate drugog poziva na prijave za inicijativu WiFi4EU koji je trajao od 4. do 5. travnja.

3.400 općina dobit će vaučere pojedinačne vrijednosti od 15.000 eura za troškove ugradnje Wi-Fi pristupnih točaka na javnim mjestima, npr. u gradskim vijećnicama, javnim knjižnicama, muzejima, javnim parkovima i trgovima.

Ukupan proračun u tom pozivu iznosio je 51 milijun eura, a prijave su zaprimljene iz svih zemalja koje sudjeluju u programu, tj. iz država članica EU-a, Islanda i Norveške.

Zahvaljujući inicijativi, preko sto hrvatskih gradova će dobiti besplatni Wi-Fi u javnom prostoru među kojima su: Zagreb, Rijeka, Vinkovci, Opatija, Ilok, Metković, Makarska te mnogi drugi gradovi.

– Drago nam je što je odaziv općina na ovaj drugi poziv bio iznimno pozitivan. Primili smo više od 10.000 prijava. I dalje ćemo povezivati Europljane kako bismo im omogućili uživanje u svim prednostima jedinstvenog digitalnog tržišta – izjavila je povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Marija Gabriel.

U okviru poziva za sudjelovanje u inicijativi WiFi4EU bit će dostupno ukupno 9.000 vaučera.

Do kraja 2020. organizirat će se još dva poziva, od kojih jedan već ove godine. Inicijativa WiFi4EU dio je ambiciozne operacije izmjena propisa EU-a u području telekomunikacija koja obuhvaća nove mjere za ispunjavanje sve većih potreba Europljana za povezivošću i poticanje konkurentnosti Europe.

U okviru prvog poziva, objavljenog 2018., vaučer za WiFi4EU u vrijednosti od 15.000 eura dobilo je 2800 općina.

Dodatne općenite informacije o inicijativi dostupne su ovdje i u informativnom članku.

Cijeli popis gradova u Hrvatskoj koji će imati besplatan Wi-Fi možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Izvor:Jutarnji list

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content