Novosti

FILM “Druga strana nade” u Zelenoj dvorani 4. 10. 2017. u 20,00 sati

Film najvećeg finskog redatelja današnjice, Akija Kaurismakija, ‘Druga strana nade’ na kino programu kluba Zelena dvorana u srijedu 4. listopada u 20 sati.

DRUGA STRANA NADE
Aki Kaurismäki – Finska, Njemačka 2017 – 98′ – igrani
Srijeda, 4.10.2017. u 20 h
Zelena dvorana, Zabok

‘Druga strana nade – The Other Side of Hope’ humoristički je osvrt na aktualnu izbjegličku krizu koji je najpoznatijem finskom redatelju Aki Kaurismäkiju donio Srebrnog medvjeda na ovogodišnjem Berlinaleu.

Dvije priče koje se spajaju nakon 40 minuta. Prva prati Khaleda, sirijskog izbjeglicu. Slijepog putnika na teretnom brodu koji se iskrcao u Helsinki, kako bi, iako s malo nade u uspjeh, tražio azil. U drugoj, Wikström je trgovački putnik koji prodaje muške kravate i košulje. No kada ga u kockarnici na pokeru posluži sreća, okreće leđa trgovini i kupuje restoran u najudaljenijem kutku Helsinkija. Khaledova je molba za azil odbijena, no on ostaje ilegalno, kao i mnogi drugi koji dijele istu sudbinu. Vucara se po podzemlju finskog glavnog grada, živi na ulicama, gdje susreće i sve oblike rasizma, ali i kul rokere i dobre prijatelje. Jednog dana Wikström pronađe Khaleda kako spava u mraku dvorištu iza njegova restorana. Daje mu krov nad glavom i posao. ‘Njih dvojica u bendu’, konobarica i pas tvore utopijsku zajednicu – tipičnu za Akija Kaurismäkija. Suživot spojen sudbinom koji pokazuje da svijet može i treba biti bolje mjesto.

Aki Kaurismäki najpoznatiji je finski filmski redatelj. Njegovi su filmovi izuzetno kratki (rekao je da film nikada ne treba prijeći 90 minuta, a mnogi njegovi filmovi traju 70-ak), te su to ekscentrične parodije raznih žanrova (film ceste, film noir i rock mjuzikl), a nastanjuju ih pijani Finci te krase eklektični soundtrackovi temeljeni na rocku 50-ih prošlog stoljeća.

Skip to content