Novosti

Film “Svi sjeverni gradovi” u Zelenoj dvorani

Prvi dugometražni igrani film reditelja i scenarista Dane Komljena Svi sjeverni gradovi prikazuje se 21. ožujka 2018. u 19 sati u Zelenoj dvorani.

SVI SJEVERNI GRADOVI
Dane Komljen – Srbija, BiH, CG 2016. – 100′ – igrani
Srijeda, 21.3.2018. u 19 sati
Zelena dvorana, Zabok
Ulaz slobodan

Bijela soba i u njoj plavi šator u kojem dva muškarca dijele odnos za koji ne postoje riječi. Boban i Boris žive u napuštenom kompleksu gotovo identičnih bungalova okruženi zalutalim magarcima, plastičnim bocama, crvenim bobicama, divljom trskom, visokim drvećem i sezonskim radnicima. Dolazak nekoga novog u taj osamljeni prostor preokreće njihovu uhodanu svakodnevicu. Vanjski svijet se pojavljuje i sa sobom donosi priče o drugim vremenima, o gradovima na sjeveru i jugu, o tome kako nešto biva napravljeno. Nove veze se stvaraju, stare mijenjaju. Ljubav može biti krhka kada nema ime. “Ne, ne zovi me ‘druže’. Kako da te onda zovem?”

Dane Komljen (1986) studirao je filmsku režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu i završio magisterij na Nacionalnom studiju za suvremenu umjetnost Le Fresnoy u Francuskoj. Njegovi filmovi prikazani su i nagrađivani na brojnim festivalima, uključujući Cannes, Locarno, Rotterdam, Marseille, Sarajevo, New York.

Filmografija:
Svi severni gradovi (2016), Sve, još uvijek, u orbiti (2016), Naše telo (2015), Višak vjetra (2014), Sitna ptica (2013), Tjelesna funkcija (2012), Ja već jesam sve ono što želim da imam (2010)

Nagrade
Nagrada za najbolji narativni dugometražni film, Athens International Film and Video Festival, SAD 2017
Posebno priznanje, EPA CINE – International Independent Film Festival, Argentina 2017
Posebno priznanje, New Horizons International Film Festival, Poljska 2017

Skip to content