Novosti

Forumašice Dječjeg foruma Zabok na jubilarnom 20. susretu Dječjih foruma Hrvatske u Poreču

U organizaciji Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske održan je 20. susret Dječjih foruma Hrvatske na temu „Dječji forumi u prilog promicanja socijalne uključenosti te očuvanja nacionalnog i lokalnog identiteta“ u Poreču od 24. do 26. kolovoza.

Susret se održao pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Udruge gradova, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Grada Poreča i Zvjezdarnice Višnjan, a u partnerstvu s odgojno obrazovnim i rekreacijskim centrom VIRC u Poreču i Zvezom prijateljev mladine Maribor.

Rođendanski Susret otvoren je prigodnom izložbom, retrospektivom svih dosadašnjih susreta uz raspravu starijih i novijih generacija forumašica i forumaša, voditeljica i voditelja Dječjih foruma uz veliki pljesak za sve zasluge gospodina Emila Paravine, pokretača i dobrog duha gotovo svih susreta i gospođe Sanje Škorić, voditeljice i dobre vile susreta, a koji ove godine nisu, nažalost, mogli prisustvovati.

Darija Črnjević, Marina Kotarski i Tara Valić, uz malu pomoć svojih voditeljica Jane Borovčak i Nede Novosel, Dječji forum Društva „Naša djeca“ Zabok predstavile su s multikulturalnom radionicom „Ujedinjeni u baštini!“ zaključivši da se europske kulture razlikuju, ali istovremeno imaju puno sličnosti koje su djeca mogla vidjeti na primjeru povezanosti nematerijalnih kulturnih baština, a koje nas sve povezuju u mozaik europske kulturne baštine koju upravo ove godine posebno obilježavamo.

Zabočke forumašice imale su priliku upoznati se s običajima, tradicijom i baštinom različitih krajeva Hrvatske koje je predstavilo 10 drugih foruma te same predstaviti tradiciju i baštinu Hrvatskog zagorja. Uz edukativne, zabavne i kreativne radionice, našli su se tu slani i slatki specijaliteti hrvatskih krajeva kao što su kulen i dubrovačke slastice, ušećereni bademi i korice naranče te smokve. Večernje iznenađenje u organizaciji Društva „Naša djeca“ Poreč u obliku dvije fantastične radionice: barokni ples po porečkoj tradiciji venecijanskog utjecaja i sviranje pomoću tuba, kao i zanimljiva izlaganja u zvjezdarnici Višnjan svima će ostati u posebnom sjećanju. Rođendanski 20. susret Dječjih foruma Hrvatske završio je slavljeničkom tortom, a svi su sudionici na poklon dobili majice kako bi se još dugo sjećali nezaboravnih trenutaka sa Susreta.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content