Novosti

Grad Zabok dobio Povelju za Naj akciju – ZDRAVO I FINO

U ponedjeljak 25. studenoga u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu održano je godišnje Savjetovanje akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ u organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije koju vode Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju, uz pokroviteljstvo Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Na Savjetovanju su se okupili brojni predstavnici iz gradova i općina koji sudjeluju u Akciji te državnih, gradskih, općinskih tijela, ureda i ustanova koji podupiru Akciju, a sudjelovala su i djeca iz Dječjih vijeća.

Prisutne je u ime Središnjeg koordinacijskog odbora pozdravila predsjednica Saveza DND-a Hrvatske Aida Salihagić Kadić, ispred Skupštine Grada Zagreba pozdravio je Jadranko Kosor, a u ime ureda Unicef-a u Hrvatskoj Đurđica Ivković. Oni najvažniji pozdravi i poruke bile su u ime djece iz Dječjeg foruma Opatija i Dječjeg gradskog vijeća Grada Zaboka. Ema Smolić, dječja gradonačelnica Zaboka i Anja Kolarić dječja vijećnica Zaboka uputile su pozdrave svim prisutnima te istaknule veliku ulogu djece u projektima koji se osmišljavaju u gradovima i općinama i uvažavanju dječjeg mišljenja što je u Gradu Zaboku na visokom nivou. Pozvale su odrasle da ne zaborave kako je biti dijete te da pomažu djeci u ostvarivanju njihovih zamisli i projekata da se dječji glas „jače“ čuje.

Dopredsjednica Saveza DND-a Hrvatske Sonja Borovčak i Karlo Škorić iz Dječjeg foruma Opatija predstavili su Nacrt prijedloga Nacionalne strategije za zaštitu i promicanje prava djeca u RH od 2013. do 2020. godine s obzirom na to da je veoma važno da se Akcija Gradovi i općine prijatelji djece uvrsti u taj dokument.

Novi Gradovi i općine – prijatelji djece

U svečanom dijelu Savjetovanja proglašeni su novi Gradovi i općine – prijatelji djece te se obitelji od 40 Gradova i općina – prijatelja djece ove godine pridružilo još njih četiri i to Gradovi Jastrebarsko i Rovinj te Općine Mače i Tuhelj.

Povelja za Naj-akciju Gradu Zaboku

Dodijeljene su već tradicionalne Pohvale i Povelje Gradovima i Općinama za Naj-akciju koja je provedena u lokalnim sredinama te je u značajnoj mjeri doprinijela pozitivnim promjenama u zajednici. Grad Zabok dobio je Povelju za Akciju Zdravo i fino koje je provodilo Društvo Naša djeca Zabok s članovima i članicama Dječjeg gradskog vijeća. Projekt Zdravo i fino već je prepoznat kao jedinstveni projekt koji se bavi usvajanjem zdravih prehrambenih navika kod djece, a djeca Dječjeg gradskog vijeća Grada Zaboka zajedno s volonterkama DND-a i zahvaljujući ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok provode radionice zdravog kuhanja, a kao rezultat projekta izdana je kuharica Zdravo i fino. Povelju je u ime Grada Zaboka primilo izaslanstvo u sastavu Dječjih gradskih vijećnica Anje Kolarić i Eme Smolić s voditeljicom i tajnicom DND-a Zabok Jasenkom Borovčak koje su na Savjetovanju predstavile projekt Zdravo i fino koji je oduševio sve prisutne.

Pripremila: Jasenka Borovčak

Skip to content