Novosti

GRAD ZABOK DOBITNIK PRESTIŽNOG PRIZNANJA „ŽUTI OKVIR“ U KATEGORIJI SMANJENJE NEJEDNAKOSTI

Proglašeni su pobjednici Žutog okvira za održivi razvoj, znanost i obrazovanje 2019.

Moto National Geographica je „Nadahnjujemo ljude da skrbe o svom planetu“, a Ujedinjeni narodi su utvrdili 17 ciljeva održivog razvoja koji će osigurati opstanak i planeta Zemlje i ljudske civilizacije. To su bili poticaji da se pokrene akcija „žutog tepiha“! Za razliku od „crvenog tepiha“, kojim kroče znamenite i popularne osobe iz svijeta estrade, sporta, politike, žutim će tepihom kročiti osobe iz domena znanosti, obrazovanja, gospodarstva, svakodnevnog života i aktivnosti, osobe koje nam možda nisu poznate, koje možda nisu slavne, ali to nedvojbeno zaslužuju biti jer svojim radom i postignućima pridonose napretku i održivosti planeta i naše uljudbe. Oni su pravi celebrityji budućnosti!

Zato je National Geographic utemeljio godišnju nagradu ŽUTI OKVIR kojom SE odavati priznanje pojedincima, timovima, tvrtkama, institucijama, organizacijama, udrugama, amaterima i profesionalcima koji su znakovito pridonijeli u jednom od 17 ciljeva održivog razvoja.

Svečana dodjela nagrada Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2019. godinu održana je 11. 12. 2019. je u Hrvatskom glazbenom zavodu, uz brojne uzvanike koji su podržali ovaj hvalevrijedan projekt.

Priznanja i nagrade uručene su pojedincima, timovima, tvrtkama i institucijama koji najviše u Hrvatskoj pridonose održivosti. Projekt je pod pokroviteljstvom Predsjednice RH gospođe Kolinde Grabar-Kitarović, Grada Zagreba, Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatske gospodarske komore. Partneri projekta JYSK Hrvatska, Erste Banka, Porsche Croatia – marka Audi, Jadran galenski laboratorij, TV Kanal National Geographic i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost primili su posebna priznaja za velike projekte kojim pridonose održivosti u Hrvatskoj, a zvijezde večeri bili su svi nominirani u 17 kategorija.

Večer je glazbom otvorio gudački kvartet Muzičke akademije u Zagrebu – klasa profesorice Vlatke Peljhan, a uzvanike je nakon dodjele pjesmom oduševila glazbenica Sabrina Hebiri.

Predstavljamo pobjednike unutar 17 ciljeva održivog razvoja usvojenih od strane Ujedinjenih naroda. Pobjednici i svi nominirani pravi su celebrityji za budućnost, oni ne kroče crvenim nego žutim tepihom i čuvari su Zemlje, čovječanstva i budućnosti.

KATEGORIJA 1: Iskorjenjivanje siromaštva – Ustanova Dobri dom Grada Zagreba
KATEGORIJA 2: Iskorjenjivanje gladi – ZMAG – Zelena mreža aktivističkih grupa
KATEGORIJA 3: Zdravlje i dobrobit – INA Projekt Zdravlje+
KATEGORIJA 4: Kvalitetno obrazovanje – Školska knjiga CRO Team
KATEGORIJA 5: Rodna ravnopravnost – Ženska pomoć sada
KATEGORIJA 6: Čista voda i higijenski uvjeti – Goran Ladišić
KATEGORIJA 7: Pristupačna i čista energija – Ivan Mrvoš
KATEGORIJA 8: Dostojanstven rad i gospodarski rast – URIHO Zagreb
KATEGORIJA 9: Industrija, inovacije i infrastruktura – CIAK
KATEGORIJA 10: Smanjenje nejednakosti – Grad Zabok
KATEGORIJA 11: Održivi gradovi i održive zajednice – RE:HUB Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju – Projekt ekološkog kampa
KATEGORIJA 12: Odgovorna potrošnja i proizvodnja – IN2 Grupa – projekt IN2 Water
KATEGORIJA 13: Odgovor na klimatske promjene – Leonarda Šmigmator – Fridays for Future Croatia
KATEGORIJA 14: Život ispod vode – Zlarin- otok bez plastike
KATEGORIJA 15: Život na kopnu – Udruga BIOM
KATEGORIJA 16: Mir i pravda / Snažne institucije – S.O.S. Virovitica
KATEGORIJA 17: Partnerstvo za ciljeve – Parkovi Hrvatske

Žuti okvir za Grad Zabok u kategoriji smanjanja nejednakosti preuzela je zamjenica Gradonačelnika i voditeljica projekta MIPOS, Valentina Đurek i članica Projektnog tima Martina Gorički.

Projekt MI POmažemo Starijima –MIPOS zaslužuje svaku pohvalu u ostvarivanju socijalne kohezije i poboljšanju kvalitete života u KZŽ, a posebice u ostvarivanju specifičnog cilja – integraciji žena u nepovoljnom položaju u svijetu rada zapošljavanjem za pružanje pomoći potrebitim članovima društva Krapinsko-zagorske županije.

Projekt promiče socijalnu pravednost te osigurava bolju kvalitetu života stanovnicima županije.

ČESTITAMO !

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/proglaseni-su-pobjednici-zutog-okvira-za-odrzivi-razvoj-znanost-i-obrazovanje-2019-1365958 – www.vecernji.hr

Skip to content