Novosti

Gradonačelnik Ivan Hanžek sudjelovao na Liderovom 12. susretu gradonačelnika i poduzetnika

Prva dva dana prosinca ove su godine rezervirazana su za Liderov 12. susret gradonačelnika i poduzetnika. Među cijelim nizom zanimljivih tema i panela, na današnjoj raspravi pod nazivom ‘Mobilnost i promet u gradovima’ sudjelovao je i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek. Na samom panelu bila je riječ o održivoj mobilnosti u gradovima koja bi za posljedice imala smanjenje onečišćenja okoliša, ali i gospodarski rast. Uz gradonačelnika Ivana Hanžeka o spomenutoj temi pričali su Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita, predstavnici MUP –a te Saša Bart iz tvrtke Dyvolve, specijalizirane za EU projekte i održiv razvoj prometa.

Na panelu je bila riječ o biciklizmu kao načinu rasterećenja prometa u gradskim središtima, ali i o novom zakonu o cestovnom prometu. Također, predstavljeni su projekti usmjereni na biciklizam kao zeleni i ekološki način prijevoza sve popularniji u svijetu.

Na početku je rečeno, kako prenosi Lider, da se uskoro mijenja Zakon o sigurnosti na cestama, a povod su nova električna vozila poput električnih romobila. Iako pozdravlja izmjene Zakona, Hanžek, gradonačelnik Zaboka, kaže da glavni problem nije prometna regulativa i propisi već prometna kultura, tj. nepostojanje prometne kulture u Hrvatskoj.

– Čini se da bez kazni nema ni promjena ponašanja – istaknuo je zabočki gradonačelnik dodajući kako je Zabok dobro povezan i cestovno i željeznički, no da ne postoji kvalitetna infrastruktura koja bi bila nužna za kvalitetnije korištenje bicikala. Ipak, Hanžek je istaknuo kako se nada da će uskoro doći do promjene jer Grad upravo izrađuje studija koja je fokusirana na biciklističke staze. Također, već se krenulo u realizaciju biciklističko-pješačke staze dužine pet kilometara, a u realizaciji je i pravac Zabok – Sveti Križ Začretje – Krapina za koji su i susjedi Slovenci pokazali interes.

– Uz to, pred projektiranjem smo i biciklističke staze Zabok – Pregrada – rekao je Ivan Hanžek dotaknuvši se i teme komunalne policije koja bi bila nešto iznad prometnih redara, a imala bi neke ovlasti kao i policija. – Nije problem pisati zakone i kazne, ali tko će sve to provoditi? – pita se Hanžek pa sam daje odgovor kako bi to mogla biti upravo komunalna policija, prenosi Lider.

Skip to content