Novosti

GRADOVI BEZ KORUPCIJE – GRADOVI S BUDUĆNOŠĆU

U srijedu 28. travnja predstavnici lokalne samouprave i javnih poduzeća Grada Zaboka sudjelovali su u prvoj radionici u sklopu projekta „Razumijevanje i implementacija pristupa liječenja i sprečavanja korupcije u jedinicama lokalne uprave“ koju su za njih priredili i vodili konzultanti iz zagrebačke tvrtke Chronos Info. U okviru programa „Gradovi bez korupcije – gradovi s budućnošću“ lokalna uprava će uz podršku i vođenje stručnjaka pripremiti i izraditi strateški plan prevencije korupcije kroz koji:

  • će identificirati područja najosjetljivija na korupciju a koja u isto vrijeme imaju najnegativniji učinak na živote građana, budućnost i razvoj grada i gradske vijećnice, uključujući menadžere svih odjela i svo osoblje. (ožujak-srpanj 2010.)
  • će elaborirati strategije i pripremiti akcioni plan realizacije, uključujući vanjske stručnjake kao i ključne sudionike, fokusirajući se na poboljšanje učinkovitosti organizacije, promoviranje transparentnosti i odgovornosti, ograničavanje diskrecije u donošenju odluka i motiviranje osoblja (kolovoz-listopad 2010.)
  • će elaborirati implementiranje akcijskog plana i osigurati monitoring provedbe te evaluaciju postignutih rezultata (listopad-prosinac 2010.)

Glavni cilj ovog programa, osim liječenja i sprečavanja korupcije je povećanje povjerenja i poštovanja građana i stanovnika Zaboka, tvrtki i ulagača u kapacitet i integritet lokalne uprave i implicitno u budućnost grada Zaboka.

U prvoj fazi sudionici su ispunili nekoliko upitnika o percepciji korupcije te o identifikaciji aktivnosti i usluga koje su eventualno najosjetljivije na korupciju. Najavljena je i iduća radionica koja će se održati početkom svibnja, na kojoj će biti predstavljeni rezultati upitnika, te će se na temelju rezultata razrađivati strategija djelovanja.

Skip to content