Novosti

GRADOVI BEZ KORUPCIJE – GRADOVI S BUDUĆNOŠĆU

U srijedu 28. travnja predstavnici lokalne samouprave i javnih poduzeća Grada Zaboka sudjelovali su u prvoj radionici u sklopu projekta „Razumijevanje i implementacija pristupa liječenja i sprečavanja korupcije u jedinicama lokalne uprave“ koju su za njih priredili i vodili konzultanti iz zagrebačke tvrtke Chronos Info. U okviru programa „Gradovi bez korupcije – gradovi s budućnošću“ lokalna uprava će uz podršku i vođenje stručnjaka pripremiti i izraditi strateški plan prevencije korupcije kroz koji:

  • će identificirati područja najosjetljivija na korupciju a koja u isto vrijeme imaju najnegativniji učinak na živote građana, budućnost i razvoj grada i gradske vijećnice, uključujući menadžere svih odjela i svo osoblje. (ožujak-srpanj 2010.)
  • će elaborirati strategije i pripremiti akcioni plan realizacije, uključujući vanjske stručnjake kao i ključne sudionike, fokusirajući se na poboljšanje učinkovitosti organizacije, promoviranje transparentnosti i odgovornosti, ograničavanje diskrecije u donošenju odluka i motiviranje osoblja (kolovoz-listopad 2010.)
  • će elaborirati implementiranje akcijskog plana i osigurati monitoring provedbe te evaluaciju postignutih rezultata (listopad-prosinac 2010.)

Glavni cilj ovog programa, osim liječenja i sprečavanja korupcije je povećanje povjerenja i poštovanja građana i stanovnika Zaboka, tvrtki i ulagača u kapacitet i integritet lokalne uprave i implicitno u budućnost grada Zaboka.

U prvoj fazi sudionici su ispunili nekoliko upitnika o percepciji korupcije te o identifikaciji aktivnosti i usluga koje su eventualno najosjetljivije na korupciju. Najavljena je i iduća radionica koja će se održati početkom svibnja, na kojoj će biti predstavljeni rezultati upitnika, te će se na temelju rezultata razrađivati strategija djelovanja.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content