Novosti

INTERVJU SA DIREKTOROM ZAGORSKOG VODOVODA

Zagorski vodovod održao je svoju godišnju redovnu skupštinu na kojoj je direktor Željko Hren podnio poslovno – financijsko izvješće te konstatirao da je unatoč otežanim uvjetima plaćanja poduzeće poslovalo s dobiti. O kvaliteti vode koju pijemo, planovima i problemu lokalnih vodovoda koji su najbrojniji upravo u našoj županiji porazgovarali smo s direktorom Hrenom.

ZL: Na redovnoj godišnjoj skupštini Zagorskog vodovoda podnosi se financijsko izvješće za 2011. godinu. Kakvi su bili rezultati poslovanja?

HREN: Usprkos recesiji, otežanim uvjetima plaćanja i nelikvidnosti, Zagorski vodovod je 2011. završio s pozitivnombilancom u iznosu od 450.000 kuna. Naravno, na to je zakonski plaćen porez od 90.000 kuna, pa je konačna dobit 340.000kuna. Trebalo je uložiti mnogo napora u kontaktima s našim potrošačima da bi koliko – toliko zadržali redovitost plaćanja, a time i mogućnost da svoje obveze koje su ‘visoke’ prema našim dobavljačima od energije, vode, goriva i ostalih materijala redovito podmirujemo. Godina je bila dosta turbulentna i u sebi je imala dosta zakonodavnih noviteta jer nas vrlo brzo čeka ulazak u EU. No, kao direktor mogu izraziti zadovoljstvom s 2011. godinom

ZL: Naša voda je zdrava i kvalitetna, no imamo i veliki broj lokalnih vodovoda kojima ćemo morati reći uskoro ‘zbogom’.

HREN: Zagorje ima jednu odličnu sliku po pitanja količina, resursa pitke vode, te njene zdravstvene ispravnosti. To je odlična okolnost. Druga koja nije tako dobra je ta što zbog takvih hidroloških prilika imamo i najveći broj lokalnih vodovoda u RH. Oni su van organiziranih sustava distribucije i uglavnom nisu kontrolirani, a voda je loše kvalitete. Po nekim statističkim podacima lokalnim vodovodima koristi se oko 40.000 žitelja KZŽ. To ćemo u idućih pet godina morati zaista, ali ovaj puta zaista staviti u red. Općine i gradovi morat će prionuti poslu uključivanja lokalnih vodovoda u organizirani sustav vodoopskrbe jer će inače snositi razne sankcije od smanjena prihoda, dotacija u proračunu, pa do niza drugih mjera protiv takvih sredina koje su i sada bile sive zone distribucije jer ne plaćaju nikakve koncesije ni poreze. Najtragičnije je što se ta voda nedovoljno ili nikako kontrolira što predstavlja opasnost i medvjeđu uslugu tim korisnicima.

ZL: Stiglo je ljeto. Trebaju li Zagorci strahovati od redukcije vode u narednim mjesecima?

HREN: Protekle godine i u prvih šest mjeseci ove godine u sustavu naših izvorišta nije bilo bitnih poremećaja i promjena, pa se nadam da neće biti nikakvih redukcija za naše potrošače ni u ljetnim mjesecima pred nama. Na visokoj smo razini po pitanju stalnosti distribucije.

ZL: Kakva je situacija s novim priključcima vode? Iskapčate li stare dužnike, odnosno neplatiše?

HREN: Prošle smo godine imali 500 novih priključaka, ali smo isto tako iz sustava zbog neplaćanja iskopčali 250 naših korisnika. Zbog toga nam je jako žao, ali postoje domaćinstva koja nisu vodu plaćala godinu dana, pa i duži period i nismo mogli naći nikakav zajednički modus. Dosta njih i samo podnosi zahtjeve za iskapčanje. Nadam se da će se stanje s vremenom normalizirati i poboljšati i na tom području.

ZL: Naše čitatelje zanima hoće li poskupjeti voda i ako hoće kada?

HREN: Na samom početku godine kada je počeo val poskupljenja energije, goriva i posljedično tome materijala što je nama bitno za redovno poslovanje, rekli smo da sigurno do jeseni neće biti poskupljenja vode jer smo tako rasporedili naš program. Jedni smo od rijetkih koji su uspjeli čak sa sindikatom sklopiti ugovor o smanjenju dijelaobveza radnicima što je na godišnjoj razini ušteda od 400.000 kuna. Međutim, porasli su troškovi zbog poskupljenja energije od 20 posto pa smo prošli tjedan dobili obavijest o poskupljenju vode u Zaprešiću koje je naš dobavljač 2/3količina. To će sigurno imati određenu aplikaciju, tako da ćemo i mi početkom jeseni morati napraviti detaljniju analizu i raspraviti s našim vlasnicima (to je 25 gradova i općina) o daljnjoj cijeni vode kako ne bi doveli u opasnost sustav distribucije.

okvir

Naš najveći distributer vode puno ulaže u zadnje dvije godine u sustav odvodnje.

-Zagorski vodovod preuzeo je ulogu glavnog nositelja projekta odvodnje za području KZŽ koji će se vrlo brzo aplicirati kao kandidacijski projekt za EU sredstva. U studiji koja je pri samom kraju predložene su tri anglomeracije: Krapina, Zl. Bistrica i Oroslavje koje obuhvaća zonu Zaboka, Bedekovčine i stubički bazen – rekao je Hren. U taj projekt uložena su značajna sredstva: 18.000.000 kuna koja ‘keširaju’ Hrvatske vode, dok PDV od 4.000.000 kuna financira Zagorski vodovod. – Dakle, važno je naglasiti da čuju naši potrošači da se naknada koja se plaća u cijeni vode korisno ulaže i da će sutra biti zbog toga biti značajni efekti na polju zaštite okoliša – dodao je.

Prošle smo godine iz sustava zbog neplaćanja iskopčali 250 naših korisnika.Zbog toga nam je jako žao, ali postoje domaćinstva koja nisu vodu plaćala godinu dana, pa i duži period i nismo mogli naći nikakav zajednički modus. Dosta njih i samo podnosi zahtjeve za iskapčanje.

Općine i gradovi morat će prionuti poslu uključivanja lokalnih vodovoda u organizirani sustav vodoopskrbe jer će inače snositi razne sankcije od smanjena prihoda, dotacija u proračunu, pa do niza drugih mjera protiv takvih sredina koje su i sada bile sive zone distribucije jer ne plaćaju nikakve koncesije ni poreze.

Izvor: Zagorski list

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content