Novosti

Izgradit će pokazni hotel za četiri milijuna eura i to će biti Regionalni centar kompetencija

Zgrada će se izgraditi u Zaboku, na devet tisuća četvornih metara zemljišta, između autobusnog kolodvora i Gimnazije. U svom će sastavu imati na oko 1700 četvornih metara pravi mali pokazni hotel s minimalno 25 soba i restoran sa stotinu sjedećih mjesta.

Veliki pomaci u turističkoj ponudi Krapinsko – zagorske županije, dostignuta kvaliteta, činjenica da je ova županija po broju noćenja na drugom mjestu na ljestvici kontinentalnih županija te svijest da je znanje potrebno kontinuirano razvijati i nadograđivati, neki su od razloga zbog kojih je nastao projekt Regionalnog centra kompetencija za turizam i ugostiteljstvo.

Proglašen strateškim

– Ministarstvo turizma putem Strategije razvoja turizma 2014 – 2020 definiralo je jačanje poveznice obrazovanja i realnog sektora putem stvaranja centara kompetencija. Krapinsko – zagorska županija krenula je u tom pravcu osnivanju ovog Centra koji bi obuhvatio područje središnjeg dijela Hrvatske s ciljem jačanja konkurentnosti turističkog sektora. Projektni prijedlog prijavljen je na natječaj Ministarstva turizma “Fond za razvoj turizma” s ciljem osiguranja novca za izradu projektne dokumentacije i ostalih pratećih dokumenata potrebnih za prijavu na strukturne fondove EU. Realizacija projekta sastoji se od izgradnje i uspostave centra kompetencija te razvoja vještina nastavnog osoblja, unapređenje kurikuluma, uspostave sustava za cjeloživotno učenje, unapređenja znanja i razvoj specifičnih vještina polaznika edukacija – učenika, studenata, zaposlenih i nezaposlenih s tendencijom zapošljavanja u tom sektoru – kaže Martina Jantol, voditeljica Odjela za ruralni razvoj i turizam Zagorske razvojne agencije koja je sa savjetnicom u tom Odjelu, Tanjom Ivek, voditeljica projekta. Nakon što ga je Povjerenstvu za odabir prezentirao župan Željko Kolar, projekt je u Ministarstvu turizma proglašen strateškim. U prvoj fazi Centar će se izgraditi i opremiti, a procjenjuje se da će za to biti potrebno oko četiri milijuna eura. Zgrada će se izgraditi u Zaboku, na devet tisuća četvornih metara zemljišta, između autobusnog kolodvora i Gimnazije. U svom će sastavu imati na oko 1700 četvornih metara pravi mali pokazni hotel s minimalno 25 soba i restoran sa stotinu sjedećih mjesta. Uz to sadržavat će i multifunkcionalnu dvoranu na oko 300, praktikume za kuharstvo, slastičarstvo i posluživanje na oko 560, te objekt s prostorom za održavanje obrazovno – edukativnih programa, kabinetima, multimedijskim centrom, knjižnicom i ostalim prostorijama na oko 2560 četvornih metara. Već sam opis zgrade govori da će se ovdje prolaziti kompletna edukacija u svim fazama – od čistačice u hotelu preko recepcionara do menadžera, a primjerice slastičar će se moći usavršiti u izradi torti.

Partneri projekta

Centar će koristiti svi partneri na projektu: Srednja škola Zabok, Trgovačko – ugostiteljska škola Karlovac, Srednja škola Prelog, Hotelijersko – turistička škola Zagreb, Šolski centar Šentjur, Pučko otvoreno učilište Zabok, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Zara. Kao suradnici na projektu uključili su se HGK ŽK Krapina, Obrtnička komora KZŽ kao i ovdašnja turistička zajednica te Područna služba HZZ-a.

Izvor: Večernji list

Skip to content