Novosti

Izložba slika Cvijeće – voće i slično Aleksandra Šandora Pavišića

Izložba slika Cvijeće-voće i slično svestranoga umjetnika Aleksandra Šandora Pavišića, čovjeka poznatog po neumornim umjetničkim stvaranjima, oblikovanjima, kreativnosti, novotarijama, neiscrpnom radu i energiji, u slavljeničkom ambijentu Galerije zabočke Gradske knjižnice, pred mnogobrojnom obiteljskom, prijateljskom i suradničkom publikom, otvorena je 1. travnja 2017. godine u 17.00 sati kao cjelovit umjetnički doživljaj, a ujedno i proslava 70. rođendana kostajničkog, a dvadeset i pet godina i zabočkog majstora.

U organizaciji Gradske knjižnice u Zaboku i zabočkoga Ogranka Matice hrvatske, čiji je autor slika dugogodišnji aktivni član, izložene slike mrtve prirode jarkih boja, nastale od Božića 2016. pa sve do blagdana Svetog Josipa 2017., u tehnici akril na platnu, dokazuju izniman slikarski talent kojim autor nadasve uspješno mami promatrače na traženje pojedinosti i uživanje u kolorističnim poigravanjima i zanimljivim kompozicijama. Ljepota i lakoća slikarskog poteza autora vidljiva je u slikama manjeg formata gdje umjerenom igrom svjetla i sjene postiže volumen svojstven velikim majstorima baroka. (…) Nekoliko djela ističe se velikim formatom: složene su to kompozicije više motiva i izražajnijih kontrasta: košare voća, božuri, ljiljani stvaraju topli ugođaj ljeta. (Iz likovne kritike prof. Vesne Pušelj). Aleksandar Šandor Pavišić predstavio je samo jedan od brojnih svojih talenata, zanimanja i hobija u djelima koje je ostvario i kao građevinar, skladatelj, dugogodišnji voditelj zbora „Gjalski“, književnik, dizajner, kaligraf, dekorater ili projektant i još jednom potvrdio svoj status čovjeka koji je svojim djelima i angažmanom zadužio grad Zabok i šire. Ravnateljica Gradske knjižnice Branka Vrbanec srdačno je pozdravila okupljenu publiku i predstavila autora pojmom koji ga najbolje opisuje – angažirani čovjek te pročitala ulomak iz njegove knjige Dvanaesta postaja Kostajnica spajajući tako i slikarski i književni rad autora, dok je dugogodišnja suradnica i politologinja Gordana Dugorepec istaknula autorovu motiviranost, multitalentiranost, prepoznatljivu karakternu i umjetničku osebujnost te njegovu iznimnu važnost za grad Zabok i Zabočanekao pokretača velikog dijela kulturnoga života. Publici su se i spontano obratili članovi pjevačkog zbora „Gjalski“, prijatelji i članovi obitelji koji su, osim čestitki i dojmova, ispričali i duhovite anegdote iz Pavišićeva života i stvaranja.

Jedno je zajedničko – autorova predanost radu i stvaranju, njegov perfekcionizam, oko za detalje i umjetnička izražavanja, kao istaknute vrline, oduševile su mnoge, kao i iznenađenje u obliku dviju korizmenih pjesama koje je sam otpjevao. Sam autor istaknuo je svoj pjevački talent i želju za ostvarenjem Božjega dara koji mu je dan, a koji će pokazati na najavljenom samostalnom koncertu u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu.

Pripremila:Tina Marušić, prof.

Foto: Dado Škreblin

Skip to content