Novosti

Katarina Gregurić iz Špičkovine proteklog je tjedna proslavila stoti rođendan

Posebno je veselo bilo prošlog petka, 22. 9. 2017. u Špičkovini gdje je stoti rođendan slavila najstarija Zabočanka Katarina Gregurić. Na slavlju su se osim mnogobrojne obitelji, okupili i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek i njegova zamjenica Valentina Đurek, sadašnji bedekovčanski župnik Željko Horvat, umirovljeni župnik Josip Komorčec Pepek, ali i Katarinin liječnik Srećko Curiš.

‘Kaj sad zmišljate’ Baka Katarina puhala je i svjećice na torti, a kako nam je ispričala njena snaha Štefanija, koja o njoj svakodnevno brine, slavljenica je bila svjesna da joj je rođendan. – Rekla nam je da kaj sad zmišljamo nekaj za rođendan. Jedino moram reći da si je zaželjela da dojde župnik Pepek pa smo joj želju i ostvarili – rekla je snaha dodajući da je toliko dugo na životu drže upravo vjera i crkva. – Moli krunicu i nekoliko puta u danu, voli si pojesti i popiti, a mi dvije svaki dan puno pričamo – dodala je Štefanija.

Krafne Katarina Gregurić sa suprugom, koji je preminuo 1983. godine, imala je osmero djece, četiri sina i četiri kćeri. Danas je baka šestero unučadi te trostruka prabaka. Njena kćer Barbara Blažinić rekla nam je kako njena majka nije imala lagan život. Puno se, prisjeća se, radilo, a riječ je uglavnom bila o teškim poslovima. – Kad je oca spremila na posel išle smo ili prat veš na potok ili smo mljele na žrvanj, prele. Sjećam se da smo nekad morale nositi i balticu na potok kad smo išle veš prat jer je voda bila smrznuta pa smo prvo morale razbiti led – prisjetila se 77 – godišnja Barbara. Ispričala nam je i kako je mama vrlo tvrdoglava pa se ne da iz svoje drvene kućice, a od proljeća više ne hoda nakon što je pala. – Jako voli jesti krafne. To je uvijek voljela, ali i još i sad. Slabije čuje i slabije vidi. Kad dođemo k njoj i pričamo zna nam reći: Vi se sad razgovarate, a ja vas niš ne čujem. – rekla je Katarinina kći dodajući da joj život nije bio sjajan, ali vjera joj je uvijek pomagala.

Dobro se drži A o bakinom se zdravlju brine liječnik Srećko Curiš koji je također stigao na proslavu. Kaže, baka se jako dobro drži. – Vid joj je loš, a ostalo je uglavnom sve u redu. Imao sam ja već nekoliko pacijenata koji su doživjeli stotu. Oni su uglavnom svi isti – nisu jako bolesni i ne troše mnogo lijekova – rekao je Curiš dodajući da je vjerojatno tajna dugog života činjenica što se prije živjelo bez stresa. Rođendan je najstarijoj Zabočanki došli su čestitati: gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, njegova zamjenica Valentina Đurek i potpredsjednica Gradskog vjeća Nevenka Gregurić. Gradonačelnik joj je uručio cvijeće i prigodan poklon.

Kako je bilo na rođendanu možete pogledati i u kratkom videu koji je snimila naša ekipa:

https://www.youtube.com/watch?v=zqlu-zOgQ5c

Izvor: Zagorje.com

Skip to content