Novosti

[KLINCI ODUŠEVLJENI] U Zaboku počeo 8. KIKI festival

KIKI festival traje do petka 12. travnja

Danas je počeo 8. KIKI festival, međunarodni festival dječjeg filma. I ove godine, kako su najavili organizatori tako će djeca svih uzrasta u Zaboku i Krapini moći uživati u brojnim filmovima. Na otvaranju je priređena mala svečanost, a uvertira prije prikazivanja filmova bio je nastup cirkusanata što je djecu iz Osnovne škole Oroslavje koja su bila u publici posebice oduševilo. Kako je rekao jedan od organizatora Nenad Borovčak, ove će se godine prikazati filmovi iz 18 zemalja.

– U konkurenciji se prikazuje 30 filmova, a zanimljivo da se imamo filmove i iz Kirgistana i Venezule – objasnio je Borovčak i dodao kako je festival otvoren filmom ‘Čovjek koji je sadio drveće’, a ekološka tema je i ovogodišnji moto festivala.

Tako se nakon prikazivanja filma, sadilo drveće. Da je interes za KIKI velik, potvrdila je jedna od organizatorica Jasenka Borovčak.

– Morali smo nažalost odbiti neke škole zbog ograničenog kapaciteta dvorane. Na KIKI-ju će prisustvovati na radionicama i projekcijama oko 5 tisuća djece – istaknula je Borovčak i dodala kako festival traje umjesto dosadšnjih tri dana, pet dana. – Ove godine tu je i radionica za učitelje ‘Metoda nastave kratkometražnog filma’ kako bi njima omogućili edukaciju – objasnila je Borovčak.

Da je tradicija KIKI-ja važna za grad Zabok rekao je zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek. – Zabok je grad-prijatelj djece zbog aktivnosti koje se provode u okviru Društva naša djeca, Dječjeg gradskog vijeća i kroz mnoge druge sadržaje pa je i KIKI bitan te ga Grad podržava. Festival educira djecu na najelegantniji način odnosno prikazivanjem filmova – objasnio je Hanžek.

Dodajmo kako veliku podršku KIKI-ju daje i Krapinsko-zagorska županija.

– Filmska umjetnost je jako važna i jako je značajna u Krapinsko-zagorskoj županiji te je KIKI festival jako bitan jer nema puno djece iz Hrvatske koji na ovakav način imaju dostupne filmove iz mnogo zemalja svijeta i različite žanrove. Na taj se način podiže filmska kultura, interes djece za filmom, uči ih se audiovizualnoj pismenosti i još mnogo toga – rekla je zamjenica župana Jasna Petek.

Dodajmo kako su organizatori KIKI festivala Udruga GOKUL i Društvo naša djeca Zabok, a o najboljim filmovima odlučuje dječji žiri.

Izvor:Zagorje.com

Skip to content