Novosti

Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada 2018.

Povodom 70. obljetnice Opće deklaracije o ljudskim pravima, Međunarodni dan za starije osobe Ujedinjenih naroda slavi važnost ove Deklaracije i potvrđuje predanost promicanju punog i jednakog uživanja svih ljudskih prava i temeljnih sloboda starijih osoba.

Gotovo 40 godina nakon usvajanja Opće deklaracije o ljudskim pravima, Glavna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 1990. godine 01. listopada Međunarodnim danom starijih osoba.

Određivanjem „posebnog“ dana za starije, UN je ukazao na potrebu da se glasnije progovori o pravima ljudi, koji čine sve veći postotak stanovništva, a čiji su socijalni položaj i životne prilike često vrlo teški, a u nekim slučajevima i ispod dostojanstva čovjeka.

Grad Zabok vodi brigu o starijim osobama kroz razna socijalna davanja, te kroz sufinanciranje programa udruga i ustanova koji se odnose na stariju populaciju, a posebno treba istaknuti projekt MI Pomažemo Starijima – MIPOS.

MI Pomažemo Starijima – MIPOS – projekt vrijedan 9.351.191,10 kuna čiji je cilj osnaživanje i zapošljavanje žena za pružanje pomoći potrebitim članovima društva Krapinsko-zagorske županije.

Podsjetimo, projektom se zaposlilo 55 žena koje pružaju usluge pomoći u kući za 313 korisnika s područja Bedekovčine, Budinščine, Donje Stubice, Gornje Stubice, Hrašćine, Krapine, Konjščine, Krapinskih Toplica, Lobora, Mača, Marije Bistrice, Mihovljana, Novog Golubovca, Oroslavja, Stubičkih Toplica, Svetog Križa Začretja, Velikog Trgovišća, Zaboka, Zlatara i Zlatar Bistrice.

Grad Zabok je nositelj projekta, a u projektu su još Gradska društva Crvenog križa Zabok, Zlatar i Donja Stubica te Udruga Lipin cviet i Udruge invalida Bedekovčina, a sudjeluju i gradovi Donja Stubica i Zlatar te općine Bedekovčina, Budinšćina, Gornja Stubica, Hrašćina, Konjščina, Krapinske Toplice, Mače, Marija Bistrica, Mihovljan, Stubičke Toplice, Sv. Križ Začretje, Veliko Trgovišće i Zlatar Bistrica te Centri za socijalnu skrb iz Zaboka i Donje Stubice.

Projekt je počeo u siječnju ove godine i trajat će dvije godine. Zadovoljstvo korisnika i zaposlenih žena najbolji je pokazatelj vrijednosti projekta.

Na nama je da svakodnevno podižemo svijest o pitanjima koja se tiču starijih osoba, doprinosimo zadovoljavanju potreba starijih osoba i umanjimo osjećaj da su marginalizirane, izolirane i zaboravljene.

Skip to content