Novosti

Noć knjige 2018.

U cijeloj Hrvatskoj se dugi niz godina obilježava manifestacija Noć knjige. Zabočka knjižnica redovito sudjeluje u programima. Ove godine pripremili smo za naše korisnike i osjetitelje otvorenje izložbe i večer kajkavske poezije. U 18 sati otvorit će se izložba “Budućnost je u našim rukama”- izložba dječjih radova na temu glagoljice polaznika kreativnog centra CityArtStudia. U 19 sati šestero kajkavskih pjesnika – Ivan Milčec Ivek, Zoran Perović, Damir Pilko, Lidija Puđak, Ljiljana Lipovac i Božica Drakulić krasnoslove svoju poeziju. z poeziju nastupit će i glazbeni gosti također s repertoarom domaćih pjesama.

Veslimo se susretu s vama!

Pripremila: Branka Vrbanec

Zoran Perović je rođen 14.02.1957.u Gospiću. Školovao se u Gospiću, Samoboru i Zagrebu, a sada živi i radi u Samoboru. U javnom životu sredine u kojoj živi prisutan je od rane mladosti kao član različitih sportskih i kulturno-umjetničkih udruga, a posebno je poznato njegovo djelovanje u Ogranku Matice hrvatske u Samoboru gdje se istaknuo kao pokretač, organizator, voditelj i sudionik mnogih kulturnih događaja i manifestacija, a zaslužan je i za nakladničku djelatnost ove institucije. Aktivno djeluje kao pjesnik, recitator, publicist, novinar, izdavač, urednik knjižnih i novinskih izdanja, recenzent, prevoditelj, voditelj kulturnih programa i književnih tribina, predstavljač, animator i organizator kulturnih zbivanja. Suradnik je više novina i časopisa, a čest je gost različitih radio i TV emisija u kojima se posebno zalaže za promociju samoborskog kulturnog stvaralaštva. Kao pjesnik je sudjelovao na brojnim pjesničkim susretima i recitalima, književnim tribinama i javnim događanjima u zemlji i inozemstvu, a stihovi su mu objavljivani u različitim časopisima, zbornicima, grafičkim mapama i antologijama. Više tekstova mu je uglazbljeno te izvođeno na domaćim glazbenim festivalima. Piše na standardu i kajkavštini, a za pjesničko stvaralaštvo dobio je više nagrada i priznanja.

Ivan Milčec Ivek rođen je u Zagrebu gdje i danas živi. Od 1976. godine kontinuirano objavljuje u tiskanim, a poslije i internetskim medijima. Piše u kalendaru Danice, Maruliću, Matici,Večernjem listu, Domu i svijetu, Internet portalu Hrvatski glas Berlina, Berlinskom magazinu, Riječi, Živoj zajednici…Ljubav prema pisanju i kulturi oduvijek mu je bila važna. 1980. za života i rada u Njemačkoj, pod pokroviteljstvom Hrvatske katoličke misije sa skupinom entuzijasta suosnivač je hrvatskog kulturnog društva Vladimir Fran Mažuranić kojemu je predsjednik od 1988. do 1994.godine. Za predsjednika ponovo je bio izabran i u periodu od 2002.do 2005.Urednik je dviju Mažuranićevih spomen knjiga i pokretač mnogih kulturnih akcija i događaja. Prvu knjigu “Pinklec”, sastavljenu od izabranih tekstova iz dugogodišnje spisateljske prakse, objavljuje 2001.godine. Crtice iz iseljeničkog života pod naslovom “Pod starim hrastom” objavio je 2005., a prva zbirka kajkavske poezije “Štel bi te belega imeti”izlazi mu 2012.godine. Druga “Ceker pun stiha”, tiskana je 2014., a 2016. i treća naslovljena “Mome Zagrebu”.

Lidija Puđak rođena je 06.06.1971.godine u Novoj Gradiški.Tamo živi i školuje se sve do 1992.godine. Ideja o kreativno likovnoj-dizajnerskoj komponenti na žalost nije se do kraja ostvarila. Uragan ratnih zbivanja zaustavlja je u naumu. Odlazi u Zagreb koji joj postaje drugi matični grad gdje i sada živi i radi. Poeziju od rane mladosti vodi kroz misli, ali je ne zapisuje.Tek 2011.godine počinje s pisanjem i javnim objavama na Internet portalima.Tada joj se širom otvaraju vrata pjesničkoga svijeta. U mnogim je književnim programima vanjska suradnica Narodnog sveučilišta Dubrava te organizira i vodi mnoge mnoge kulturno-umjetničke manifestacije kao što je i predstavnica književno likovnog društva Rešetari. Osnivačica je bloga “Pjesničkom riječju Stop nasilju nad ženama”. Pjesme su joj objavljene u mnogim zajedničkim zbirkama, portalima i časopisima te su prevedene na nekoliko jezika. Iako ima materijala za nekoliko zbirki,razočarana izdavačkim kućama smatra da ne može svatko tko nije financijski potkovan imati zbirku te za sada njene pjesme pospremljene čuče i čekaju svoje ukoričeno izdanje.

Damir Pilko rođen je u Zagrebu, u svibnju 1956.godine. Piše od svoje petnaeste godine. Dosad je objavio tri zbirke pjesama:”Sudbina jednog cvijeta” 2006.godine, zatim 2013.zbirku na kajkavskome jeziku “Senje i kušleci”- o ljubavi po međimurski i 2014.godine zbirku ljubavne poezije “Riječ po riječ…ljubav…i poneka ruža”. Damirove pjesme objavljene se i u Zborniku festivala kajkavske lirike i glazbe “Kaj u Kustošiji”, Zbornicima pjesničke udruge 292 Rešetari, u Hrvatskom kajkavskom kolendaru u izdanju ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, u zbornicima kluba poezije Kultura snova iz Zagreba te u zbornicima Gornjogradskog književnog festivala u Zagrebu. Član je Collegiuma Hergešić-Tribine za kulturu,umjetnost i znanost Zagreb, a član je je i književno-likovnog društva Rešetari te član pjesničke udruge 292 Rešetari. Piše tekstove za uglazbljivanje pa surađuje s poznatim stvarateljima zabavne i tamburaške glazbe. Uglazbljeni tekstovi Damira Pilka izvode se na festivalima i objavljuju na nosačima zvuka.

Božica Drakulić rođena je u Zagrebu. Po zanimanju je odgajatelj, sada u mirovini. Piše poeziju za djecu i odrasle na štokavskom i kajkavskom izričaju. Objavila je zbirku dječje poezije pod naslovom “Otvori prozor, ispruži dlanove”. Iz tiska joj izlazi kajkavska zbirka sa stotinjak prelijepih kajkavskih pjesama različite tematike. Članica je Udruge umjetnika Vjekoslav Majer i Collegiuma Hergešić-Tribine za kulturu i umjetnost iz Zagreba te pjesničke udruge 292 književno-likovnog drštva Rešetari kod Nove Gradiške. Stihove objavljuje u Kajkavskom kolendaru Matice hrvatske ogranak Čakovec, zbornicima festivala kajkavske lirike i glazbe “Kaj u Kustošiji” i zbornicima kluba poezije Kultura snova iz Zagreba. Sudjeluje na različitim pjesničkim tribinama diljem Hrvatske. Svoju poeziju govori u zagrebačkim Domovima za starije i nemoćne te u knjižnicama grada Zagreba…Surađuje i sa slovenskim pjesnicima te posjećuje poetske tribine u susjednoj Sloveniji. Članica je ženskog pjevačkog zbora “Kustošijanke” KUD-a u Zagrebu te mješovitog pjevačkog zbora “Matija Gubec” također iz Zagreba.

Ljiljana Lipovac rođena je 10.01.1957.godine u Zagrebu. Aktivno piše od 2014.godine. Članica je KLD “Rešetari” i “FRIKK-a”. Pjesme su joj izdane u 11 zajedničkih zbirki, a dobitnica je i Zlatne plakete. Radovi su joj objavljeni u KLD “Rešetari”,”Kultura snova” Zagreb i “IK RROM produkcija” Beograd. Za vrijeme Korizme i Adventa, korisnicima Doma umirovljenika, zajedno u suradnji s Lidijom Puđak, priređuje pjesničko-glazbene programe. Svojim recitalima sudjeluje kod otvaranja izložbi akademskih umjetnika u Galeriji specijalne .policije na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu.

Skip to content