Novosti

Novi krug prijava za subvencioniranje stambenih kredita kreće 10. rujna

Održana je konferencija za medije na temelju rješavanja problema stambenog pitanja mladih

Danas je u Krapini u uredu Županijske organizacije HNS-a održana konferencija za medije na temelju rješavanja problema stambenog pitanja mladih. Na konferenciji su govorili predsjednik Županijske organizacije HNS-a Robert Šplajt i zamjenik župana za gospodarstvo i potpredsjednik Županijske organizacije HNS-a KZŽ Anđelko Ferek-Jambrek.

Naime, kako je rekao Šplajt, Ministarstvo graditeljstva je raspisalo natječaj vezan za rješavanje problema stambenog pitanja mladih i koji će se objaviti 10. rujna.

– Rješavanje stambenog pitanja jedan je od preduvjeta da mladi ostanu živjeti i raditi u Hrvatskoj. Odlazak mladih iz Hrvatske jedan je od gorućih problema s kojim se naša zemlja susreće. Za rješavanje ovog problema nije dovoljna samo kritika kako najčešće političke opcije nude već rješenja, a jedno od njih je i izgradnja POS-ovih stanova te subvencioniranje stambenih kredita – rekao je Šplajt dodajući kako je dosad odobreno 5300 takvih kredita i izgrađeno 8286 POS stanova. – Riječ je o više od 13 500 domova za preko 36 000 mladih ljudi. Prema postojećim projekcijama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja do 2020. godine će 20 000 obitelji imati svoj dom zahvaljujući upravo ovim dvjema mjerama – istaknuo je Šplajt dodajući kako su zahvaljujući tim mjerama Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja grad veličine Karlovca ostati u Hrvatskoj. – Novi krug prijava za subvencioniranje stambenih kredita kreće 10. rujna i pozivamo sve mlade da iskoriste ovu mjeru i da na puno povoljniji način dođu do svog stana ili kuće – poziva Šplajt. Po prvi put se, kaže on, uvodi dodatno subvencioniranje kredita za svakog maloljetnog člana. – Na dan podnošenja zahtjeva za jednu godinu, drugim riječima svako dijete koji je član kućanstva i koje je maloljetno omogućava se subvencioniranje kredita u trajanju jedne godine – govoti Šplajt dodajući da svi oni koji ne prikupe potrebnu dokumentaciju za prijavu za natječaj u rujnu, mogu se javiti na onaj sljedeći koji će biti raspisan u ožujku 2020. godine.

– U dvije godine otkad se vodi mjera stambenog subvencioniranja, zbrinuto je 5 000 mladih osoba, a u 2018. broj zahtjeva je porasao za 29% što je pokazatelj da je ova mjera dobro pogođena. Prosjek onih koji dobivaju subvencije je 33 godine, a prosječna rata iznosi 2900 kuna. Ova mjera stambenog zbrinjavanja ujedno je i demografska mjera jer za svako rođeno odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita subvencija države produljuje se za dodatne dvije godine. Dosada ovom mjerom zbrinuto 5300 obitelji u kojima je rođeno preko 750 djece. Subvencije čine 30 do 51 % rate kredita, a ovisi u kojem stupnju razvijenosti se nalazimo. Tijekom narednih pet godina mladi će za subvencioniranje kredita ponovno moći javiti u ožujku, a vjerojatno i najesen 2020. godine kada će biti raspisani novi takvi pozivi.

– Na subvencionirane kredite mogu se javiti građani s područja prebivališta Republike Hrvatske, a uvjet je da nisu stariji od 45 godina. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće, a najviši prihvatljivi trošak je 1500 eura po metru kvadratnom. Najviši iznos kredita je 100 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Najveće subvencije mogu ostvariti oni koji namjeravaju kupiti ili izgraditi stan ili kuću u nerazvijenim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili izgraditi ili kupiti kuću u urbanim središtima grada Zagreba – napomenuo je Ferek-Jambrek i napomenuo kako Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja osigurava kvalitetu izgradnje POS-ovih stanova i njihovog doma. – Dosada su POS-ovim programom i najmom izgrađeno 8200 stanova i uloženo je preko 4 milijarde kuna – dodao je Ferek-Jambrek napomenuvši kako time Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređanja pomaže građevinskom sektoru i hrvatskom gospodarstvu. – U naredne dvije godine preko programa Ministarstva graditeljstva planira se izgraditi novih 1000 stanova. U Krapinsko-zagorskoj županijia s područja 15 općina i gradova 35 mladih obitelji dobilo je POS-ove kredite. Statistika govori da je iz naše županije najmanje ljudi otišlo – rekao je Ferek-Jambrek i pozvao sve mlade obitelji i da uzmu subvencionirane kredite za stanove.

Izvor:Zagorje.com

Skip to content