Novosti

Od danas, 27. 4. rad trgovina, krojača, knjižnica, muzeja…

Danas se odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite popušta dio mjera zaštite od pandemije koronavirusa radi djelomičnog pokretanja gospodarstva.

Danas se odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite popušta dio mjera zaštite od pandemije koronavirusa radi djelomičnog pokretanja gospodarstva.

Od danas se omogućuje rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara. Radno vrijeme prodavaonica, skladišta, tržnica na veliko, tržnica na malo i drugih oblika prodaje robe izvan prodavaonice određuje se sukladno članku 57. Zakona o trgovini, kao i prije proglašene epidemije bolesti COVID-19, izuzev nedjelje, blagdana i neradnih dana, kada se ne radi, prenosi Vijesti.hr

U objektima u kojima je radno vrijeme duže od 10 sati, obavezno je organiziranje dvokratnog radnog vremena, a prekid rada ne može biti kraći od jednog sata kako bi se prodavaonica adekvatno očistila i dezinficirala te da se zamijene radnici.

Rad nedjeljom iznimno dopušten kioscima, pekarnicama, trgovinama kruhom i onima na benzinskim postajama Nedjeljom, blagdanima i neradnim danima iznimno je dopušten rad kioscima, pekarnicama, trgovinama kruhom i pekarskim proizvodima i trgovinama na benzinskim postajama. Sve prodavaonice i prodajni objekti dužni su se pridržavati svih općih protuepidemijskih mjera i preporuka HZJZ-a, poslodavci o tome moraju educirati svoje zaposlenike, a mjera se moraju držati i kupci, prenosi Vijesti.hr.

Omogućuje se nastavak rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, i to uz poštivanje mjera fizičke udaljenosti (npr. postolar, krojač, izrada ključeva, poslovnica turističkih agencija, foto studio).

Stožer je dopunio Odluku o dopunama odluke o posebnom načinu rada tržnica za vrijeme pandemije, a osim povrća dodani su med i pčelinji proizvodi te konzumna jaja koja će se moći početi prodavati. Dopušta se i prodaja voća, povrća i cvijeća na veliko u vremenu od pet do osam sati ujutro.

Uvode se javne gradske i prigradske prijevozne linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektima. Više informacija o načinu provedbe mjera mogu se pronaći na poveznici za autobuse i tramvaje te željeznice i trajektno-putnički promet. Omogućuje se rad knjižnicama, muzejima, galerijama, antikvarijatima i knjižarama. Više informacija o načinu provedbe mjera mogu se pronaći na poveznici za muzeje te knjižnice i antikvarijate. Omogućuju se treninzi sportaša I. i II. kategorije u pojedničanim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja. Više informacija o načinu provedbe mjera mogu se pronaći na poveznici za sport, prenosi Vijesti.hr.

Omogućuje se provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika. Pokažu li se mjere uspješnima, novi set mjera kreće od 4. svibnja. Ako se prva faza pokaže uspješnom te ako ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije sljedeći set mjera koje će se opustiti trebao bi stupiti na snagu 4. svibnja. U drugom setu mjera omogućit će se rad uslužnim djelatnostima s bliskim kontaktima, poput frizera i kozmetičara te rad u punom opsegu javnog zdravstvenog i privatnog zdravstvenog sustava, prenosi Vijesti.hr.

Izvor:Zagorje.com

Skip to content