Novosti

PD Zagorske steze u Lici

Planinari su posjetili Memorijalni centar Nikola Tesla u Smiljanu, imali uspon na obližnji vrh Krčmar ( 773 m/nv) koji je kontrolna točka Hrvatske planinarske obilaznice i na kraju  razgledali špilju Samograd u Pećinskom parku Grabovača.

Prijevoz autobusom i ulaznice u Memorijalni centar i Pećinski park financiralo je Društvo. Na izletu je sudjelovalo 48 članova – od najmlađeg sedmogodišnjeg Pavela do najstarijeg osamdesetosamgodišnjeg Franje.  

U Teslinoj Ispitnoj stanici u Smiljanu (a koja je je replika njegovog laboratorija iz Colorado Springsa) frcale su svjetlosne iskre a neonske lampe blistale su u rukama hrabrih planinarki. Osjetio se i miris ozona pa je  ova usputna ozonoterapija naročito razveselila Stezaše sa 50+ kojima kolesterol divlja u krvi a artritis živahno lupka po prstima.

U potkrovlju Tesline rodne kuće nalaze se replike Teslinih izuma koji su zauvijek promijenili svijet – prikazani su na način da ih posjetitelji mogu aktivirati pritiskom na gumbić i promatrati aktivan rad u staklenoj vitrini – teško je reći jesu li gumbiće više veselo pritiskali odrasli ili mali Stezaši.

Tesla je bio veliki genij ali i veliki ekscentrik – osobenjak: sve što je u njegovom poslovnom i privatnom životu bilo povezano sa brojevima, moralo je biti djeljivo sa 3 – prema priči simpatične vodičice Memorijalnog centra  Tesla je u Americi put od hotela do laboratorija propješačio svaki dan brojeći korake i vraćao bi se  više puta na početak ako broj koraka nije bio djeljiv sa 3. Planinari Zagorski steza slučajno su ispoštovali njegovu opsjednutost i upisali u knjigu dojmova: oduševljenih 48 posjetitelja = djeljivo sa 3.

Na vrh Krčmar se išlo poučnom stazom po kolnom putu koji prati križni put a najljepša nagrada za uspon bili su neponovljivi vidici na Velebit i na Ličko polje. Prekrasan sunčan dan dozvolio je uživanje u otvorenom pogledu na bogatstvo zelenila ovog lijepog dijela naše Domovine. Na samom vrhu je u stijeni  uklesan ženski lik –  bista Vile Velebita, rad klesara Dubravka Radmana.

Pećinski park Grabovača  koji je 2019. godine proglašen trajno zaštićenim u kategoriji značajni krajobraz predstavio se svojom punom ljepotom i slikovitim bogatstvom tipičnih obilježja Like.

Od brojnih speleoloških lokaliteta Parka (Samograd, Medina pećina, Amidžina pećina, Budina ledenica, Petrićeva pećina, Velika i Mala Kozarica, Slipica, Tabakuša), planinari Steza su razgledali pećinu Samograd. Špilja Samograd je i jedini speleološki objekt uređen za turističko posjećivanje. Zahvaljujući duhovito razgovorljivom stručnom vodiču Stezaši su u dobrom raspoloženju prošetali 345 m dugačkom špiljom, uživali u slikovitim podzemnim ukrasima raznih oblika i boja te se svi sretno vratili na  sunčanu površinu. Cijela špilja dobro je osvijetljena i osigurana za posjetitelje, ali toplo sunce obradovalo je sve planinare koji ipak najviše vole otvorene poglede i svježinu pravog planinskog ozračja.

Posjet čarobnom krškom podzemlju završen je „velebitskom“ okrepom u sunčanom kutku za odmor s pogledom na raskošnu prirodu Parka – a povratak u Zabok preletio je  neprimjetno zahvaljujući sigurnoj vožnji vozača autobusa koji je cijelim putem svoj posao odradio strogo profesionalno.

(Dubravka Hržica)

Skip to content