Novosti

Predstavljanje novog romana „Grad, pepeo“ Ivane Rogar u Zaboku

Predstavljanje novog romana „Grad, pepeo“ Ivane Rogar u Zaboku

Tribina Književnost u Zelenoj u utorak, 20. listopada 2020. u 19 sati ugošćuje spisateljicu Ivanu Rogar u Zelenoj dvorani, Trg D. Domjanića 6

Ponekad se dogodi da stvarnost koincidira s nekim proznim djelom i više nego je to njegov autor mogao predvidjeti, a baš to se dogodilo književnici Ivani Rogar, čiji je roman „Grad, pepeo“ objavljen ovog proljeća, u doba kad su na snazi bile mjere tzv. karantene. Opisujući likove u sličnoj situaciji, cijela radnja, atmosfera i okolnosti romana podsjećaju na početak 2020. godine te situaciju s izolacijom i promjenom načina života koju je proživio cijeli svijet, uključujući i Hrvatsku. Ipak, „Grad, pepeo“ nije roman o karanteni, već puno slojevitije djelo, koje će autorica predstaviti publici u razgovoru s moderatoricom Ljubicom Anđelković Džambić. Ovo izdanje Književnosti u Zelenoj održava se i u sklopu književnog festivala Dani Gjalskog, a program je potpomognut sredstvima Ministarstva kulture i medija RH i Krapinsko-zagorske županije.

Ulaz je slobodan, a organizatori ističu kako je Zelena dvorana dovoljno velika za održavanje propisane fizičke distance za predviđeni broj posjetitelja, uz pridržavanje ostalih propisanih epidemioloških mjera. Više informacija o ovom događanju potražite i pratite na Facebook stranici: https://www.facebook.com/events/371382654046985

Više o romanu i autorici:

GRAD, PEPEO (Oceanmore, Zagreb, 2020.)

Razlomljena radnja, više perspektiva ali jedna cjelina na kraju, čine okosnicu novog romana nagrađivane hrvatske autorice. U neimenovanom gradu, u neodređenom vremenu, jedna disfunkcionalna obitelj živi i pripovijeda svoju priču, ne spominjući nevolju koja ih je zadesila, a čiju sjenu čitatelj osjeća u svakom retku. Cijela radnja, atmosfera i okolnosti podsjećaju na početak 2020. godine te situaciju s izolacijom i promjenom načina života koju je proživio cijeli svijet, uključujući i Hrvatsku, upravo onda kada je i roman ugledao svjetlo dana. Samim završetkom čitatelj vidi širu sliku, raspliće zagonetku i dobiva rješenje situacije (opis preuzet sa www.kgz.hr).

Biografija autorice:

IVANA ROGAR rođena je 1978. u Zagrebu, gdje je diplomirala 2004. iz komparativne književnosti te engleskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu. Urednica je u nakladničkoj kući Durieux, a bila je član redakcije časopisa Quorum i Libra Libera u kojima je uredila više temata iz područja književne teorije i suvremene književnosti. Prvu zbirku priča Tamno ogledalo objavljuje 2014. u Durieuxu, a drugu, Tumačenje snova 2016. kod istog nakladnika. Za potonju je osvojila nagradu Hrvatskog društva pisaca “Janko Polić Kamov”. Radila je kao prevoditeljica (s engleskog je prevela više romana te brojne prozne tekstove za Zarez, Quorum, Libru Liberu i druge časopise). Kao vanjska suradnica u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža je za Proleksis enciklopediju sastavila 40-ak književnopovijesnih i književnoteorijskih natuknica. Ove joj je godine izašao roman Grad, pepeo u Nakladi Oceanmore.

Autor fotografije: Nino Marcutti

Skip to content