Novosti

Prvo slijetanje aviona u Zagorju – registracija aerodroma u proljeće

Krapinsko-zagorski Aerodrom d.o.o. i Zagorski Aeroklub organizirali su prvo slijetanje i uzlijetanje zrakoplova na budućem terenu aerodroma u Zaboku u subotu, 24 rujna 2011 od 12 sati, kako je najavio koordinator projekta izgradnje KZA Krešimir Končevski. Ovaj nesvakidašnji događaj trajao je do 17 sati, a gledatelji su mogli uživati i svjedočiti prvom slijetanju jedrilica, motornih jedrilica, aviona, te helikoptera i balona. Dolazak letjelica organiziran je od strane Zagorskog aerokluba, a cijeli događaj zajednički organizira Krapinsko-zagorski aerodrom d.o.o i Zagorski aeroklub. Radovi na uređenju piste započeli su u ožujku, a važno je napomenuti da je pista uređena bez financijskih sredstava.

Registracija aerodroma u proljeće

– U međuvremenu i ono malo novca koliko je od strane Županije bilo planirano za pokrivanje osnovnih troškova kod uređenja piste pojela je kriza, što je bilo prilično obeshrabrujuća činjenica no ne i razlog da odustanemo od cilja. Uz pomoć mnogih koji su dobrovoljno učestvovali u radovima ne tražeći za to nikakvu naknadu, uz pravilne procjene i optimalnu primjenu stručnih savjeta uspjeli smo površinu od cca 60000 kvadratnih metara dovesti u stanje da zadovolji kriterije Agencije za civilno zrakoplovstvo, koja je prije neki dan na zahtjev Zagorskog aerokluba izdala i dozvolu za privremenu uporabu – rekao je Končevski.

Prilaznu cestu uredila je naša Županijska uprava za ceste. Kablirani su elektrovodovi u trasi aerodroma, a Zagorski vodovod obavio je radove na dovodu vode na području aerodroma. Ovo je prvo slijetanje aviona.

– Bit će to ujedno i test terena pred prijavu za trajnu registraciju zagorskog aerodroma koju očekujemo do proljeća. Očekuje se slijetanje dvadesetak letjelica na teren aerodroma u Zaboku, što je prvi slučaj da registrirani avioni potpuno legalno slijeću na području Hrvatskog zagorja (dolaze jedrilice, ultralake letjelice i avioni tipa Piper, Cessna, Falke, Pilatus…) – dodao je Končevski, te pozvao sve na druženje sa zrakoplovcima, uz najavu da nitko neće ostati gladan i žedan. Zahvalio se Vodoprivredi Zagorje, SŠ Bedekovčina i firmi Plavinka d.o.oo koji su doprinijeli da se teren piste stavi u funkciju. (M.Bašak.)

Izvor: Zagorski list

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content