Novosti

Savjet mladih Grada Zaboka održao 8. sjednicu – novi prijedlozi za jesen 2019.

Dana 8. 7. 2019. održana je 8. sjednica Savjeta mladih Grada. Sjednicu je otvorila i vodila zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek.

Za sjednicu je jednoglasno utvrđen sljedeći dnevni red:

1.Verifikacija skraćenog zapisnika sa 7. sjednice Savjeta mladih Grada Zaboka 21. 3. 2019.,

2. Informacije o realizaciji:

– PUB kviza održanog 14. 5. 2019.

– projekta Uzmi pare i napravi nešto za mlade: Participativnim proračunom do aktivnog

sudjelovanja mladih u lokalnoj zajednici,

– prijavi na otvoreni poziv Agencije za mobilnost i projekte EU za uključivanje jedinica

lokalne i regionalne samouprave u projekt strateškog partnerstva – Europa Goes Local,

3. Dogovor oko tema predavanja u rujnu 2019. i drugim aktivnostima u organizaciji Savjeta,

4. Pitanja i prijedlozi

Nakon što je verificiran zapisnik s prošle 7. sjednice Savjeta Valentina Đurek je opširno informirala mlade o provedenim aktivnostima u organizaciji ili suradnji sa Savjetom mladih.

Dana 14. 5. 2019. Savjet mladih u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem i udrugom Regenerator organizirao u Velikoj gradskoj galeriji Pub kviz za učenike zabočkih srednjih škola. Natjecatelji su pokazali iznimno znanje iz opće kulture, a rezultati su pokazali dobro znanje svih i vrlo male razlike bod – dva, između timova, pa svi mogu biti zadovolji bez obzira na redoslijed najboljih timova:

1.mjesto tim Gimnazije A.G. Matoša, Zabok u sastavu:Sara Kurek, Ana Paradi, Iris Trgovec i Ivo Veverec.

2. mjesto tim Srednje škole Zabok u sastavu: Antonio Pavilinić, Gabrijel Čukman, Lovro Prugovečki i Lana Blažinić

3. mjesto tim Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u sastavu: Estera Horvatek, Vito Vidović, Leon Švend i Lovro Dolovčak

Projekt „Uzmi pare i napravi nešto za mlade: participativnim proračunom do aktivnog sudjelovanja mladih u lokalnoj zajednici“proveden suradnjom LAG-a Zagorje-Sutla s partnerima Mrežom udruga Zagor te gradovima Zabokom, Pregradom i Klanjcem. Projekt je financiralo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a cilj mu je poticanje aktivnog sudjelovanja mladih u procesima donošenja odluka u lokalnoj zajednici te jačanje dijaloga mladih i donositelja odluka. Grad Zabok je osigurao u Proračunu 20.000,00 za realizaciju projekta po izboru mladih Zabočanki i Zabočana. Izbor za najbolji projekt u Zaboku održan je u City prolazu 25. 5. 2019. od 16 do 20 sati. U konkurenciji su bila četiri projekta. Kup zabočkih kvartova – uredi svoj kvart, Parkić za pse i Piknik kod vidikovca Vodosprema, te ŠUDIGO playground, a najviše je glasova dobio projekt Kup Zabočkih kvartova – uredi svoj kvart.

Kup kvartova – malonogometni turnir, održan je 16. lipnja 2019. s početkom u 9 sati u parku Milana Prpića. Pobjednici su osvojili iznos od 15.000,00 kn za uređenje svojeg kvarta koje se mora odnositi na uređenje dječjeg, sportskog igrališta ili parka. Kup kvartova je organizirala nova sportska udruga “Zabočki lavovi”. Turnir zabočkih kvartova okupio je 16 momčadi, Igrači Kaptola 1 zaista su pokazali najviše, pa i ne čudi što su osim glavne nagrade, dobili i sve tri pojedinačne nagrade. Glavnu nagradu od 15.000 kuna pobjednik mora iskoristiti na uređenje dječjeg parka ili sportskog igrališta u svom kvartu. Dečki iz Kaptola 1 otkrili su nam da će to biti igralište iza zgrade nasuprot zabočkog groblja i pokraj suda.

Budući su ostali prijavljeni projekti zanimljivi i korisni, nastojat će se urediti parka za pse kod nadvožnjaka koji će postati sastavni dio hodačke staze, a direktoru Zagorskog vodovoda ovaj Savjet mladih će preporučiti postavu klupa ili sjedalice u obliku amfiteatra, te kanti za otpad na vidikovcu kod vodospreme na Popovom brijegu.

Nakon toga, Valentina Đurek informira da je Agencija za mobilnost i programe pozvala je jedinice lokalne i regionalne samouprave da se uključe u program Europe Goes Local – Supporting Youth Work at the Municipal Level. Riječ je o najvećem europskom projektu u području rada s mladima te se provodi uz financijsku potporu programa Erasmus+. Ispred Grada Zaboka prijavljena je mr. sc. Martina Šarić.

Nadalje, Valentina Đurek informira Savjet da će Grad sufinancirati nabavu radnih bilježnica za učenike OŠ i to 50 % Krapinsko-zagorska županija 50% Grad Zabok, a nabavu udžbenika financira država.

Projekt reGENERATOR prošao je drugi krug ocjenjivanja, odabrano je 10 projekata a odgovor na konačni izbor očekujemo krajem srpnja.

Pod trećom točkom dnevnog reda dogovoreno je da će se na jesen organizirati predavanja po odabranim aktualnim temama za mlade, pod satom razredne nastave. Suradnja s prof. Višnjom Lovrenčić je dogovorena a razgovarat će se i s drugim potencijalnim predavačima, ovisno o odabranim temama.

Na kraju je dogovoreno da se uspostavi suradnja sa savjetima mladih prijateljskih gradova, tako će se na Dane K.Š. Gjalskog i dodjelu književne nagrade ili promociju POZICE pozvati Savjet mladih Grada Poreča.

Pod pitanjima i prijedlozima bilo je niz prijedloga kako promovirati mlade talentirane Zabočanke i Zabočane kroz kulturne programe u organizaciji Savjeta mladih.

Pripremila:Gordana Dugorepec

Skip to content