Novosti

Svečana dodjela županijskih stipendija srednjoškolcima

U Gimnaziji Antuna Gustava Matoša održana svečana dodjela županijskih stipendija za srednjoškolce i srednjoškolke.

Stipendistima su stipendije uručili krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, njegov zamjenik Anđelko Ferek-Jambrek, predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek te njegova zamjenica Valentina Đurek.

Krapinsko-zagorska županija je ove godine, naime, osigurala 480 tisuća kuna za učeničke stipendije, a odobreno je 60 stipendija čiji je iznos 400 kuna mjesečno po stipendiji. Dodijeljeno je 20 stipendija u kategoriji nadarenih, 21 stipendija po socijalnom kriteriju i 19 stipendija za deficitarna zanimanja. Ove godine je prvi put organizirana posebna podjela za stipendiste iz srednjih škola, a posebno za studente.

– Ove godine je Krapinsko-zagorska županija osigurala milijun i tristo tisuća kuna učeničke i studentske stipendije, a treća je županija u Hrvatskoj koja u odnosu na svoj proračun izdvaja za njih – rekao je župan Kolar i naglasio kako je cilj da Krapinsko-zagorska županija bude prva u Hrvatskoj u narednom razdbolju.

Krapinsko-zagorska županija izdvaja naime 45 posto proračuna za obrazovanje, dok ostale županije prosječno izdvajaju 37 posto za obrazovanje.

– Odobreno je 121, 7 milijuna projekata, od toga je 75 posto onih u obrazovanju. Cilj nam je bio u drugom mandatu poboljšanj uvjeta rada u školama za učenike i učenice te njihove nastavnike i profesore. Svaku kunu koju danas uložimo u ove mlade ljude, tri puta će se vratiti društvu. Ako nećemo školovati našu djecu, nećemo stvoriti radna mjesta da ostanu živjeti u Krapinsko-zagorskoj županiji – uputio je prigodne riječi stipendistima i čestitao im.

– Vjerujem da ćete s odličnim uspjehom završiti srednju školu i upisati željeni fakultet i da će Županija osigurati dovoljno radno mjesta da ostanete raditi i živjeti ovdje – istaknuo je župan.

U ime Obrtničke komore prisutnima se obratio predsjednik Davor Pleško koji se osvrnuo posebno na 19 stipendija koja se dodijeljuju za deficitarna obrtnička zanimanja.

– Želim zahvaliti Županiji što je posve pojednostavila postupak dobivanja stipendija – rekao je Pleško . Dodao je kako u narednim godinama nit vodilja treba biti mogućnost zapošljavanja nakon završetka strukovne srednje škole. Pleško je poručio roditeljima da savjetuju svojoj djeci da upisuju školu za ona zanimanja za koja mogu pronaći posao. – Kao gospodarstvenici i obrtništvo stojimo na tome da se učenici koji upisuju deficitarna zanimanja i zaposle nakon šlkolovanja – naglasio je Pleško.

Prisutnima se prigodnim riječima obratio i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek.
– Odgovorni ste prema sebi i prema svojim roditeljima i ako ispunite vlastita očekivanja, ispunili ste svrhu i cilj koje stipendije imaju. Na taj ćete način otvoriti vrata boljoj budućnosti – istaknuo je gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek.

Izvor: www.zagorje.com.

Skip to content