Novosti

ZABOČKI BRANITELJI NA TRADICIONALNOJ PEKMEZIJADI U ORGANIZACIJE UDRUGE BRANITELJA IZ DUGE MEĐE

Promocija zdrave hrane, čuvanje starih običaja, sportsko i prijateljsko druženje hrvatskih branitelja, sve to u jednom donijelo je uistinu prekrasnu manifestaciju u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Duga Međa.

Sve je započelo paljenjem lampiona kod križa ispred kapelice u Dugoj Međi za sve poginule hrvatske branitelje, a potom je održano svečano otvorenje kojem su nazočili župan VPŽ Igor Andrović, njegov zamjenik Darko Žužak, načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić, predsjednica Općinskog vijeća Marija Dedaj, predsjednik HVIDR-e i Odbora za branitelje VPŽ Mato Bubaš, predsjednik UDVDR VPŽ Josip Nemec i mnogi drugi.

Orahovački umirovljenici kuhaju najukusniji pekmez, branitelji Podgorača najbolji u sportskim igrama

Manifestacija “Pekmezijada 2019.” bila je podijeljena u dva segmenta, natjecanje u kuhanju domaćeg pekmeza te sportske igre branitelja posvećene poginulom Zdravku Kevčiću, branitelju s područja općine Zdenci. U konkurenciji kuhanja pekmeza od domaćih slavonskih šljiva sudjelovalo je šest ekipa od Našica do Slatine. Nakon kuhanja, stručno povjerenstvo je odlučilo da je najbolji pekmez skuhala Udruga umirovljenika i starijih osoba Orahovica, drugo mjesto pripalo je ekipi “Tko te šljivi” ,a treće OPG-u Krajpl iz Feričanaca.

U sportskim igrama branitelja natjecalo se u četiri discipline: viseća kuglana, bacanje potkove, boćanje i slavonska alka. Nakon zbrajanja svih rezultata po disciplinama, najviše bodova te time i osvajanje velikog prijelaznog pokala pripalo je Udruzi hrvatskih branitelja općine Podgorač, druga je bila HVIDR-a Slatina, a treća UHBDDR Policijske postaje Orahovica 1990./1991. Orahovica.

Odlazak na pekmezijadu i sportske igre već 8. godinu uz potporu Krapinsko-zagorske županije i grada Zaboka aktivno je sa 16.branitelja učestvovao UDVDR Ogranak Zabok, a najuspješnija natjecateljica bila je ženska ekipa u sastavu Julija Kužnar-Grinžek Ružica(supruge hrvatskih branitelja) koje su u bacanju potkove zauzela 3. mjesto.

Nakon natjecanja nije se moglo bez slavonske tamburice, plesa i pjesme za koju su se pobrinuli članovi KUD-ova Zdenac iz Zdenaca i Crkvari te Tamburaški sastav Kontra iz Feričanaca.

Domaćin je za cijelo dnevnog boravka branitelja iz Zaboka osigurao bogat program pa se prije natjecateljskog dijela obišao park prirode Papuk i jezero Orahovica gdje je upriličen i zajednički ručak.

Priredio:Josip Horvatin

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content